HRVATI RAZOTKRILI NAJVEĆU TAJNU ĐILASOVOG NATO GENERALA Ponoš se krije pod parolom Srbija protiv nasilja a druguje sa ubicom Srba?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 14:56

HRVATI RAZOTKRILI NAJVEĆU TAJNU ĐILASOVOG NATO GENERALA Ponoš se krije pod parolom "Srbija protiv nasilja" a druguje sa ubicom Srba?!

Hrvatski list "7dnevno" objavio je tekst pod naslovom "Prijatelj Damira Krstičevića i Josipe Rimac ruši Vučića" aludirajući na Zdravka Ponoša i njegovo prijateljstvo sa generalom koji je bio komandant hrvatske vojske tokom akcije Oluja.

Hrvatski list "7dnevno" otkrio je, pred prošle izbore, najveću tajnu bivšeg predsedničkog kandidata lidera SSP Dragana Đilasa i današnjeg koalicionog partnera, Zdravka Ponoša, a to je da je veoma blizak prijatelj sa generalom Damirom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Krstičevićem, koji je bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske za vreme zloglasne akcije "Oluja".

U tekstu iz 2022. godine pod naslovom "Prijatelj Damira Krstičevića i Josipe Rimac ruši Vučića" pomenuti hrvatski medij piše da prijateljstvo Ponoša i Krstičevića datira još iz studentskih dana:

- Sa srpskim generalom Ponošem Vojnu akademiju pohađao je jedan od najbojih hrvatskih generala i bivši HDZ-ov ministar odbrane Damir Krstičević, koji je ujedno i aktuelni savetik premijera Plenkovića za odbranu - piše "7dnevno", a tekst ilustruje zajednička fotografija Ponoša, Krstičevića i Josipe Rimac, nekadašnje gradonačelnice Knina.

Damir Krstičević bio je komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u ubistvu 81 civila iz izbegličke kolone u mestu Bravnice kod Jajca 13. septembra 1995. godine.

Mesec dana posle akcije "Oluja", koja je trajala četiri dana i u kojoj je proterano oko 250.000 Srba, jedinice Hrvatskog veća odbrane (HVO), Armije BiH i Hrvatske vojske (HV) izvršile su organizovanu vojnu operaciju "Maestral" sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je autobus bio u neposrednoj blizini mosta. Otvorena je vatra iz pešadijskog naoružanja različitog kalibra. Prema izjavama preživelih i ranjenih, u autobusu „Servistransa” nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem. U napadu je stradao 81 civil, među kojima je osmoro dece. Najmlađa žrtva bio je dečak od tri godine, a najstarija je imala više od 90 godina.

Godine 2019, Ponošev prijatelj Krstičević osuimnjičen je za ratne zločine, a dokazi su predati Tužilaštvu Republike Srbije!

Tu se ne završava "slavna karijera" Ponoševog druga, već ćemo se vratiti malo u prošlost gde dolazimo do operacije "Maslenica".

Operacija "Maslenica" predstavlja planiranu i organizovanu seriju napada na srpska sela na području Ravnih Кotara koje su sproveli pripadnici hrvatske vojske sa ciljem etničkog čišćenja ovog prostora od srpskog stanovništva.

U ovoj akciji koja je trajala do kraja 1993. godine ubijeno je i nestalo 348 civila i vojnika, a među njima 40 žena i četvoro dece. U hrvatskim logorima ali i u svojim kućama silovano je najmanje 50 žena i devojčica srpske nacionalnosti. U zbegovima je kao direktna posledica agresije umrlo još 165 civila, a ukupan broj stradalih je 513.

Upravo je Damir Krstičević bio jedan od zapovednika te operacije, koji je kasnije govorio da je operacija Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu te da je i "nakon tri decenije osećaj isti – pobednički"!

Kao što smo već na početku napisali, na fotografiji u listu "7dnevno" pored Ponoša i Krstičevića, nalazi se i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Hrvatska policija uhapsila je pre dve godine bivšu gradonačelnicu Knina koja se povezivala sa malverzacijama u Hrvatskim šumama, odnosno gradnjom vetroelektrana kod Knina koja je planirana u vreme kada je Rimac bila na čelu Knina.

Odnos Đilasovaca i opozicionih medija prema Srbima koji su pred naletima hrvatske vojske izbegli u Srbiju, možda najbolje može da ilustruje odnos liste "Srbija protiv nasilja" prema rodoljublju i  nacionalnim pitanjima.

Ne tako davno deo domaće javnosti je pisao o tome Dragan Đilas preko medija koje kontroliše osuđuje centralnu manifestaciju obeležavanja godišnjice etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, koja se održava u naselju Busije. Tako se u listu Alo navodi da on "ne može da podnese to što Srbi obeležavaju svoje stradanje".

Politika Zdravka Ponoša koji putuje po Evropi sa hrvaskim pasošem i druguje sa zloglasnim generalom, ne govori baš u suprot ovim tvrdnjama. Javnost je nekako ostala uskraćena za Ponoševo viđenje situacije devedesetih godina prema Srbima i Republici Srpskoj Krajini. Ponoš nikada nije javno osudio politiku Franje Tuđmana.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.