Gube 300 vojnika dnevno; NATO: Rat u Ukrajini će trajati do 2026.

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 00:10

"Gube 300 vojnika dnevno"; NATO: Rat u Ukrajini će trajati do 2026.

Rusija gubi 300 vojnika dnevno, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse.

Rat između Rusije i Ukrajine će trajati dugo, jer nijedna strana ne pokazuje da na ovaj ili onaj način može izvojevati odlučujuću pobedu, rekao je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana u emisiji Digi24, prenosi moscovtimes.eu.

"Moj poziv je da se pripremimo za dug rat. Neće biti kraja 2024., a možda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ni 2025. Očekuje nas dugotrajan rat sa malim ofanzivama, kontraofanzivama, sa osvajanjem i gubitkom teritorija", rekao je on.

Džoana je primetio da je NATO "bio preterano entuzijastičan i optimističan na početku ukrajinske ofanzive prošlog proleća", ali je pozvao da ne budu pesimisti – prema njegovim rečima, "Ukrajina ima dovoljno resursa da izdrži ovaj rat i uspe".

"Apsolutno nema rizika od poraza. Rusija gubi 300 vojnika dnevno, hiljade oklopnih vozila, stotine letelica. Nisu u najboljoj situaciji", objasnio je Džoana.

On je takođe podsetio da su Ukrajinci posle invazije u punom obimu uspeli da povrate 50 odsto teritorije koju su zauzeli Rusi.

"Ovo nije sitnica. Ni pod kojim uslovima ne možemo dozvoliti da se Rusija vrati na granicu sa Rumunijom. Potrebna nam je Ukrajina da stoji čvrsto", naglasio je Džoana.

S tim u vezi, zamenik generalnog sekretara NATO je izrazio uverenje da će Kongres SAD odobriti novu finansijsku pomoć Kijevu u bliskoj budućnosti.

Generalno, Džoana vidi problem ne toliko u novcu koliko u industrijskom potencijalu zapadnih zemalja koje pomažu Ukrajini u naoružanju. Prema njegovim rečima, Evropa nije očekivala sukob ovolikih razmera nakon završetka Hladnog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.