Gruško: NATO koristi ukrajinsku krizu za okret ka Istoku

Izvor: RTS, 02.Mar.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruško: NATO koristi ukrajinsku krizu za okret ka Istoku

Severnoatlantski savez iskoristio je ukrajinsku krizu za zaokret ka Istoku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško.
Gruško smatra da širenje prisustva NATO-a u istočnoj Evropi znači to da NATO pokušava da se vrati svojoj prvobitnoj nameni - zaštiti od pretnje sa Istoka, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Ukrajinsku krizu NATO je iskoristio za taj okret", rekao je Gruško za televiziju Rusija 24, prenosi Tas.
Naglašava da je NATO ušao u složenu etapu unutrašnjeg razvoja i da se faktički povukao iz Avganistana. Gruško kaže da u misiji u toj zemlji u odnosu na ranijih 140.000 pripadnika međunarodnog kontingenta, sada ih ima oko 11.000.
Ističe i da se u Zapadnoj Evropi oseća umor od operacija NATO-a, koje ništa nisu pružile sa tačke gledišta evropske bezbednosti.
"Mnogo pre ukrajinskih događaja bilo je jasno da će Alijansa tražiti svoju novu namenu. U tom smislu su ukrajinsku krizu iskoristili u potpunosti kako bi rasporedili Alijansu ka Istoku i bavili se sopstvenim vojnim pripremama protiv zamišljenje pretnje iz pravca Rusije", rekao je Gruško.
Dodaje da sve što danas sprovodi Alijansa, predstavlja predmet detaljne analize i sa vojnog i sa političkog stanovišta.
"Neću sada da govorim o vojnoj strani tog pitanja, jer planovi nisu završeni. Još nisu donete odluke o tome kakva će biti konfiguracija NATO-a na teritoriji uz Rusiju", ističe Gruško.
Dodaje da je očigledno da sve te akcije pogoršavaju regionalnu i evropsku bezbednost i da stvaraju rizik po rusku bezbednost.
"Naravno, preduzećemo sve neophodne mere, vojnotehničke i političke, kako bi neutralisali te eventualne pretnje", kaže stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.