Gruevski otvoreno reagovao na odluku NATO-a

Izvor: Southeast European Times, 23.Maj.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski otvoreno reagovao na odluku NATO-a

Odluka NATO da ne pozove Makedoniju da se pridruži Alijansi tokom tek završenog samita u Čikagu izazvala je buru jakih reakcija, od kojih najoštrija verovatno dolazi od premijera.

23/05/2012

Miško Taleski za Southeast European Times iz Skoplja -- 23.5.2012.

Makedonski premijer Nikola Gruevski uzvratio je NATO-u oštrim komentarom u utorak (22. maja), nakon što se ta organizacija nije odlučila >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za opciju da njegovoj zemlji odobri članstvo, zbog dugogodišnjih primedbi Grčke.

Posmatrači su očekivali odbijanje, ali to nije sprečilo Gruevskog da žestoko kritikuje NATO u intervjuu koji je u utorak dao Makedonskoj informativnoj agenciji (MIA).

„Takvu politika dvostrukih standarda, neprincipijalnosti i odstupanja od vrednosti koje sami javno iznose, nisam video dugo kao u slučaju Makedonije. Oni ignorišu odluku Međunarodnog suda pravde“, rekao je Gruevski, misleći na odluku iz decembra 2011. kojom je sud zaključio da je Grčka prekršila Privremeni sporazum iz 1995. kada je stavila veto na učlanjenje Makedonije 2008. godine.

Neuobičajeno otvoreni komentari Gruevskog odraz su razočarenja Makedonaca. Poslednje ankete pokazale su da 85% stanovništva želi da zemlja postane članica NATO-a. U naslovima makedonskih listova dvodnevni samit u Čikagu nazvan je „sramotnim“.

„Konačno neko kaže ono što narod misli, potpuno svestan nejednakosti i realnosti međunarodne politike. Izbor koji NATO daje Makedoniji da bi umirio Grčku nije izbor; nikada nećemo promeniti, niti treba da promenimo svoje ime. Ako nas NATO ne želi kao Makedoniju, onda treba da preispitamo svoju posvećenost Alijansi“, rekao je Borče Ristevski, 32, stanovnik Skoplja, u izjavi za SETimes.

Kritikujući neke zapadne lidere, Gruevski je istovremeno rekao da je jedini krivac Grčka, za koju kaže da je iskoristila sva sredstva koja ima na raspolaganju u protekle dve decenije da uspori razvoj Makedonije, zbog dugogodišnjeg neslaganja oko imena Makedonija.

„Te zemlje [članice NATO-a] smatram našim prijateljima, ali su istovremeno veći prijatelji Grčkoj. Tako je bilo u proteklih 21 godinu i zato Grčka uspeva da maltretira Makedoniju do maksimuma, bez suočavanja sa ozbiljnim posledicama“, rekao je Gruevski. Makedonci kažu da bi se bilo kojim drugim imenom osim naziva „Republika Makedonija“ poreklo pravo nacije na identitet. Grčka je saopštila da je to ime predstavlja pretenziju prema njenoj pokrajini istog naziva.

Makedoniju priznaje preko 100 zemalja i primljena je u UN 1993, ali u toj, kao i u većini drugih međunarodnih organizacija, nazivaju je „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“. Makedonija je podnela zahtev za članstvo u NATO 2005. i verovala je da će biti primljena 2008, ali je Grčka blokirala formalni poziv.

Uprkos najnovijem razočarenju, Gruevski je naglasio da Makedonija ostaje posvećena konačnom članstvu. „Ostaćemo posvećeni ostvarivanju svog strateškog cilja učlanjenja u NATO i radićemo na tome. Ako neko kaže istinu, to ne znači da želi svađu sa strateškim partnerima“, zaključio je Gruevski.

Većina analitičara rekla je da je govor bio poziv na političko ujedinjenje zemlje i da je Gruveski – nesporno -- uspeo u tome.

„Gruevski je naišao na razumevanje građana, jer je on prvi makedonski lider koji je predstavio stvari onakve kakve jesu, uprkos tome što bi mogao da ugrozi svoju poziciju. U intervjuu je preneta uznemirenost koju osećaju Makedonci, jer grčke blokade i pometnja na međunarodnom planu utiču na njih na sve moguće načine“, rekao je za SETimes Vladimir Božinovski, analitičar Instituta za politička istraživanja.

„Takvim izjavama on takođe postavlja osnove Makedoniji da definiše svoju 'crvenu liniju' u pogledu pitanja imena koje je nametnula Grčka“, dodao je on.

Sadašnji i bivši visoki zvaničnici izrazili su svoju podršku, posebno pohvalivši značaj koji unutrašnja politika nastavlja da pridaje vladavini zakona, kao i međunarodnom pravu.

„Ako Makedonija šalje najviše vojnika u misije NATO-a po glavi stanovnika; ako se njeni stanovnici bore protiv terorizma u Avganistanu i Iraku veoma profesionalno, kao saveznici NATO-a; ako smo zadovoljili sve standarde i kriterijume, ostvarili sve reforme i ne dobijamo bilo šta zauzvrat, onda Makedonija ima pravo da kritikuje procese i ponašanje nekih država“, rekao je za SETimes bivši ministar inostranih poslova Makedonije Slobodan Čašule.

„U slučaju Grčke, čini se da NATO i EU nagrađuju loše ponašanje. Takav pristup već dosta košta EU i nadamo se da neće slično koštati i NATO“, rekao je Čašule.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.