Groblje imperija

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje imperija

KABUL - Četiri američka vojnika su juče poginula u istočnom Avganistanu kad je njihovo vozilo naletelo na improvizovanu eksplozivnu napravu. Nove smrti za NATO označile su ovaj jul kao najsmrtonosniji za okupatore još od invazije, 2001. godine: dosad je poginulo najmanje 30 Amerikanaca, a ukupan broj poginulih u alijansi koju predvode SAD je 55.

Spisak koji stalno raste

Zaključno sa 21. julom, broj vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zapadne alijanse koji su poginuli u Avganistanu je 1190, a procenjuje se da je još 5000 teško ranjeno, od kojih se 3000 neće više nikad neće vratiti na dužnost. Najviše gubitaka su pretrpeli Amerikanci (više od polovine poginulih), a slede ih Velika Britanija i Kanada. Ukupno 23 zemlje iz saveza okupljenog oko SAD su imale žrtve u Avganistanu.

Država           Broj  poginulih

SAD    671

V. Britanija    187

Kanada    124

Nemačka    38

Francuska        28

Danska    26

Španija    25

Holandija    19

Italija    15

Australija    11

Rumunija    11

Poljska    9

Estonija    4

Norveška    4

Letonija    3

Češka    3

Mađarska    2

Portugal    2

Južna Koreja    2

Švedska    2

Turska    2

Finska    1

Litvanija    1

Amerikanci regrutuju 22.000 vojnika, „F-22“ završava karijeru

Armija SAD će u sledeće tri godine povećati svoje brojno stanje za 22.000 glava, pa će umesto dosadašnjih 547.000 imati 569.000 aktivnih vojnika. Pojačanja su neophodna zbog ratova koji se vode u Iraku i Avganistanu, rekao je ministar odbrane Robert Gejts, i najavio da će za regrutaciju iz budžeta biti potrošeno 11 milijardi dolara.

Gejts je, inače, naišao na žestoko protivljenje u Kongresu zbog načina na koji su raspoređena sredstva iz vojnog budžeta. Najveći problem, za većinu kongresmena, je gašenje projekta F-22 „reptor“, lovca pete generacije koji je maltene do juče bio predstavljan kao „svetsko tehnološko čudo“ i „ponos Amerike“. Ipak, Gejts se, posle izveštaja o previsokoj ceni „reptora“ (do 150 miliona dolara po komadu) i njegovim komparativnim slabostima u poređenju sa drugim lovcima pete generacije, odlučio da sve pare prebaci na projekat F-35 „lajtning“ (koji se, uzgred budi rečeno, nije baš proslavio u simulaciji borbe sa ruskim „suhojima“ koje je pre izvesnog vremena izvelo australijsko ministarstvo odbrane).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.