Građani podeljeni između DS i SNS, za EU i protiv NATO

Izvor: Blic, 10.Feb.2010, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani podeljeni između DS i SNS, za EU i protiv NATO

Kada bi se izbori za Skupštinu Srbije održali sutra, DS bi osvojio 30,6 odsto glasova, dok bi ih u stopu pratila SNS sa 29,9 odsto podrške u biračkom telu. Istraživanje, koje je sprovela agencija „Medijum galup“, pokazalo je i da je SRS trenutno treća najjača partija u Srbiji, ali sa rejtingom od svega 8,3 odsto.

Po istraživanju rađenom na uzorku od 1.200 ispitanika, SPS u ovom trenutku uživa podršku od 6,7 odsto birača, dok bi DSS na izborima osvojio tek 6,2 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasova. Sve ostale parlamentarne stranke u slučaju samostalnog izlaska na izbore ne bi prešle cenzus. LDP bi dobio podršku 4,3 odsto birača, PUPS 3,2 odsto, dok bi G17 osvojio tri odsto glasova. Popularnost Rasima Ljajića i njegovog SDP porasla je na nivou Srbije i sudeći po istraživanju „Galupa" uživa poverenje 2,3 odsto građana. Ljajić je iza sebe ostavio NS, za koju bi glasalo 1,5 odsto birača, kao i JS sa rejtingom od 1,3 odsto.

Istraživači su konstatovali da su naprednjaci probili bedem onog što se nekad zvao demokratski blok, tako da svaki deseti potencijalni pristalica SNS dolazi iz redova onih koji glasaju za demokrate. Takođe, gotovo isti broj glasača iz redova naprednjaka razmatra i DS kao svoj mogući izbor.

Ispitanici su se izjašnjavali i o eventualnom ulasku Srbije u NATO. Ako bi se danas održavao referendum o pristupanju Alijansi, čak 61 odsto građana bilo bi protiv. „Za" bi zaokružilo 20 odsto, dok je 19 odsto građana neodlučno. Pre proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja koja su došla od vodećih zemalja Zapadam podrška NATO-u kretala se između 24 i 28 odsto, a ulasku u tu organizaciju protivilo se između 50 i 55 odsto građana. U „Medijum galupu" procenjuju da je do promene došlo i „zbog inicijative za raspisivanje referenduma, jer je debata koja je potom usledila ponovo oživela sećanja na bombardovanje SRJ, ali i na angažovanost NATO-a u svetu poslednjih godina".

Podrška pristupanja Evropskoj uniji gotov je istovetna sa protivljenjem ulasku u NATO. Tako bi 62 odsto građana glasalo za pristupanje EU, neodlučno je 16 odsto, dok se ulasku u Uniju se protivi 22 odsto građana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.