Glinka u Sabornoj crkvi u Nišu

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Glinka" u Sabornoj crkvi u Nišu

Državni akademski hor "Glinka" iz Sankt Peterburga nastupio je sinoć u Sabornom hramu u Nišu. Čuveni ruski hor oduševio je nekoliko stotina Nišlija, ljubitelja duhovne muzike.

Najstariji i svakako jedan od najslavnijih ruskih horova u Nišu je izveo ruske i srpske duhovne pesme i dela Mokranjca, Svetislava Božića i Zorana Mulića. Horom je dirigovao čuveni Vladislav Černušenko, koji kaže da Srbi i Rusi na isti način osećaju muziku - ne samo sluhom nego i srcem. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Černušenko kaže da trideset godina dolaze u Srbiju, u različitim periodima, uključujući i period NATO bombardovanja.

Ovo je treće gostovanje ruskog državnog akademskog hora "Glinka" u Nišu.

"Rado dolazimo u Niš. Dobra je publika, lepo je mesto. Srećni smo kad vidimo kakvu radost priređujemo publici", kaže bas Vladimir Milijer.

Kada se pevačkoj kapeli iz Rusije pridružila se niška crkvena pevačka družina "Branko", na sceni je bilo blizu 100 izvođača.

"Za nas je velika inspiracija, jer ogromna je razlika - oni su profesionalni ansambl, a mi smo amateri, ali 128 godina neprekidno pevamo, a oni to uvažavaju jer znaju šta znači kontinuitet", kaže dirigent Sara Cincarević.

Hor "Glinka" osnovan je u 15. veku kao carsko pevačko sveštenstvo. Tokom vekova predstavljao je rusku vokalnu umetnost prateći ruske careve na njihovim putovanjima po Evropi. Od dolaska Černušenka 1974. doživljava veliki uspeh u modernom dobu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ruski hor oduševio Nišlije

Izvor: juGmedia, 23.Okt.2014

NIŠ – U Sabornoj crkvi sinoć je održan koncert ruskog akademskog hora „Glinka“, na kome su izvedene srpske i ruske duhovne pesme, dela Mokranjca, Svetislava Božića i Zorana Mulića...Horom iz Sankt Peterburga dirigovao je Vladislav Černušenko...Pred niškom publikom u prepunom sabornom hramu...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.