Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg posetio Kosovo

Izvor: Southeast European Times, 03.Feb.2015, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg posetio Kosovo

Generalni sekretar Alijanse učvršćuje poruku o prednostima vojne saradnje.

03/02/2015

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 3.2.2015.

NATO uverava Kosovo da je dobrodošlo da učestvuje u evroatlantskoj saradnji i da će Alijansa nastaviti da pomaže u izgradnji sposobnosti Kosovskih bezbednosnih snaga unutar njihovog sadašnjeg mandata.

Generalni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Prištinu prošlog meseca učvršćujući poruku saradnje.

„[Naša] odluka da budemo ovde, da ostanemo ovde, nije zasnovana na kalendarima, nego na uslovima i ostaćemo sve dok smatramo da je neophodno doprinositi bezbednosti i stabilnosti“, izjavio je Stoltenberg.

Ali, Stoltenberg je pojasnio da nije na NATO-u da određuje smer u kojem će se razvijati kosovske snage bezbednosti.

„Ono što mi činimo jeste izgradnja sposobnosti Kosovskih bezbednosnih snaga unutar njihovog sadašnjeg mandata“, dodao je on.

Stoltenberg je takođe rekao da bi misija Alijanse trebalo da bude u mogućnosti da ode sa Kosova u nekoj fazi, što će biti veliki pokazatelj da smo „zajedno sa vama, uspeli da normalizujemo situaciju“.

Kosovski parlament glasaće o zakonu kojim se sadašnje Kosovske bezbednosne snage pretvaraju u pravu vojsku.

„Na vama je da odlučite [kako], ali ja očekujem da to učinite na način koji ne podriva napredak koji smo zajedno postigli u stvaranju stabilnosti, pomirenja i mira“, rekao je Stoltenberg.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga kaže da je članstvo u NATO-u strateška orijentacija Kosova, jednako kao i njegova posvećenost hvatanju u koštac sa opasnošću od ekstremizma i radikalizma u zemlji.

„Institucije Kosova i NATO-a moraju raditi kao ravnopravni partneri ka ostvarivanju strateškog cilja razvoja kosovskih snaga u skladu sa standardima NATO-a i ka ostvarenju vizije Kosova pridruženog Alijansi kao dodatnog doprinosa regionalnoj i globalnoj bezbednosti, te potrebe da to partnerstvo preraste u ugovorni odnos“, navodi kabinet predsednice.

Članstvo u NATO-u je jedina alternativa za Kosovo i druge balkanske zemlje, kaže Burim Ramadani, koji predaje nacionalnu bezbednost u Prištini.

„Kolektivna odbrana i regionalna bezbednost glavne su prednosti članstva Kosova u NATO-u. Sa druge strane, NATO ima koristi od stabilnog regiona koji je u stanju da se bori protiv globalnog terorizma kako bi se zatvorio prolaz IDIL-a i Al Kaide ka Evropi i Zapadu“, navodi Ramadani u izjavi za SETimes.

Kada bi se na Kosovu održao referendum o članstvu u NATO-u velika većina bi glasala u korist članstva, kaže Petrit Zogaj, izvršni direktor pokreta Fol (Progovori) u Prištini.

Zogaj takođe navodi da većina zemalja u regionu ima jasnu evroatlantsku orijentaciju i teži da postane član NATO-a.

"Ovaj proces će postati još značajniji s obzirom na terorističke pretnje poslednjih godina. Na region direktno mogu da utiču terorističke organizacije poput IDIL-a i drugih“, rekao je Zogaj za SETimes.

Članstvo u NATO-u ključno je za Kosovo i za celokupan region kako bi se osiguralo da se region ne vrati bilo kakvom vidu nestabilnosti, navodi Seb Bitići iz Balkanskog instituta za mir u Prištini.

„Za male zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi NATO je jako koristan i zbog visokih troškova osiguravanja sopstvene odbrane i zbog političkih beneficija evroatlantskih institucija. Ekspertiza NATO-a biće korisna jer će pomoći Kosovu oko njegovih odbrambenih i bezbednosnih izazova, uključujući izazove poput ekstremizma i organizovanog kriminala“, rekao je Bitići za SETimes.

Članstvo u NATO-u je ključan bezbednosni korak za Kosovo ne samo vezano za globalne terorističke pretnje, nego i u pogledu dugoročne stabilnosti regiona, kaže Mentor Vrajoli iz kosovskog Centra za bezbednosne studije u Prištini.

Ali, Vrajoli objašnjava da postoji velika potreba da kosovska vlada počne da se zalaže kod vodećih saveznika u NATO-u za početak ugovornog odnosa sa Alijansom.

„Partnerstvo za mir svakako je takođe važan mehanizam koji značajno može da doprinese bezbednosti Kosova, kako u odnosu na regionalnu bezbednost tako i kada je u pitanju pozicioniranje Kosova u skladu sa zajedničkom politikom NATO-a protiv globalnog terorizma“, dodaje Vrajoli u izjavi za SETimes.

Šta Kosovo može da učini kako bi počelo proces prijema u punopravno članstvo NATO-a? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare .

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.