General Pavel: Postojeći dokumenti između NATO-a i Rusije predstavljaju jaku osnovu za razvoj odnosa

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Pavel: Postojeći dokumenti između NATO-a i Rusije predstavljaju jaku osnovu za razvoj odnosa

Šef Vojnog komiteta NATO-a general češke vojske Peter Pavel je izjavio da, po njegovom mišljenju, postojeći dokumenti koje su potpisali NATO i Rusija predstavljaju dovoljno jaku osnovu za međusobni razvoj međunarodnih odnosa.

„Pre svega, pretpostavlja se da obe strane poštuju pravila. Mislim da posebno u 21. veku ne bi trebalo da se držimo principa ’ko je jači, taj je u pravu‘, već da svaka država, bez obzira na njenu veličinu, na njenu vojnu i borbenu moć, treba da poštuje pravila koja su obavezna za sve one koji žele da igraju po njima“, izjavio je general Pavel za RIA Novosti.

Komentarišući inicijativu NATO-a da bi u Bečki dokument trebalo uneti izmene i stav Rusije koja smatra da bi Alijansa morala da se pridržava odredbi iz Osnivačkog akta Rusija—NATO i da u sladu sa njima ne bi trebalo da razmešta vojni kontigent duž ruskih granica, češki general kaže:

„Napori NATO-a se svode na modernizaciju Bečkog dokumenta kako bi on više odgovarao savremenom trenutku i kako bi u bezbednosnom smislu više odgovarao realnosti. Osnivački akt Rusija—NATO i dalje predstavlja vrlo dobru osnovu za dalji razvoj odnosa NATO-a i Rusije. Trebalo bi da se pridržavamo odredbi ovog dokumenta“.

Pavel smatra da dalji napori NATO-a da duž granica sa Rusijom postavi još svojih snaga „u potpunosti zavise od Moskve“.

„Ako ne bude daljeg povećanja ruskog vojnoj prisustva, već bude primetna jasna želja da se sedne za pregovarački sto i transparentno razmotre mere za smanjivanje rizika, mislim da neće biti potrebe da NATO pojačava svoje vojno prisustvo“.

Iako general Pavel smatra da je Savet Rusija—NATO sasvim dobar format u okviru kojeg se mogu razmatrati sva bitna pitanja, on ne očekuje mnogo od zasedanja Saveta 13. jula.

„Mislim da ne bi trebalo previše očekivati od tog zasedanja. Nije realno da tek tako bude potpisan dokument kojim bi se svi problemi jednostavno rešili. Posle nekoliko godina odsustva saradnje, a najpre zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima u jugoistočnim delovima Ukrajine, postoji veoma duboko nepoverenje. Morali bismo za početak da obnovimo osnovno poverenje“.

Kada se na obe strane bude pojavila realna želja da se spuste tenzije i ostvari veća transparentnost delovanja, tek onda se može očekivati rad na dokumentu koji bi možda doveo do obnavljanja poverenja.

„Ne mislim da je u interesu Rusije ili NATO-a da pojačavaju vojno prisustvo, već da je u obostranim interesima da se smanje tenzije i počne uspostavljanje poverenja“, zaključio je češki general Pavel.

Bečki dokument je usvojen na plenarnom zasedanju Foruma OEBS-a, u kontekstu saradnje u sferi bezbednosti 30. novembra 2011. godine. Prema odredbama dokumenta, države-članice svake godine razmenjuju informacije o naoružanju i tehnici, vojnim snagama i planovima u sferi vojnog budžeta i odbrane. Glavni cilj ovog dokumenta je povećanje stabilnosti i smanjenje rizika od izbijanja novih vojnih sukoba na teritoriji država-članica OEBS-a.

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Pavel: Ima dovoljno osnova za razvoj odnosa NATO i Rusije

Izvor: Blic, 08.Jul.2016, 00:51

ŠŠef Vojnog komiteta NATO, general češke vojske Peter Pavel, izjavio je danas da, po njegovom miššljenju, postojeći dokumenti koje su potpisali NATO i Rusija predstavljaju dovoljno jaku osnovu za razvoj međusobnih odnosa...- „Pre svega, pretpostavlja se da obe strane pošštuju pravila. Mislim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.