Gejmeri opet napravili haos: Isplivali tajni podaci o NATO lovcu

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 23:53

Gejmeri opet napravili haos: Isplivali tajni podaci o NATO lovcu

Obožavaoci video igre "Vor tander" ponovo su podelili poverljive materijale o svojim omiljenim tenkovima i avionima kako bi pokazali da su u pravu.

Ovog puta je reč o PDF dokumentu koji sadrži više od 700 strana detaljnih specifikacija "jurofajter tajfuna DA7", italijanske razvojne verzije borbenog aviona koji koriste mnoge države u Evropi i na Bliskom istoku, piše portal "Sajbersekjuriti konekt".

Ta objava, koju su administratori "Vor tander" foruma u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrisali, napravljena je u diskusiji o tome koji bi avioni mogli da budu uključeni u igricu.

Jedan od fanova je smatrao da je važno da avioni budu dobro i realistično napravljeni, zbog čega je poslao poverljivi dokument sa specifikacijama.

"Nemojte kačiti uputstva za DA7", napisao je jedan od administratora, pre nego što je podelio pravila kreatora te igre o deljenju takvih materijala.

"Ukratko, nije dozvoljeno deljenje klasifikovanih dokumenata i tehničkih informacija, osim onih koje su deklasifikovne", navodi se u pravilima.

Sami podaci su uglavnom označeni kao "NATO ograničeni", a dokument je dostupan za kupovinu na mreži - doduše, na nečemu što se čini da je ruska veb stranica, i na veb lokaciji koja se zove "Flajt manuals onlajn".

Kako su dokumenti dospeli na javne veb stranice ostaje misterija, ali izgleda da informacije u njima nisu preterano vredne.

"Vor tander" – popularna video igra koja sadrži detaljno napravljene avione, oklopna vozila i ratne brodove – već ima istoriju kada je reč o deljenju klasifikovanih podatka.

U januaru 2023. jedan igrač je objavio je dokumente sa ograničenim pristupom u vezi sa avionima "F-16 fajting falkon" i njegovom upotrebom projektila vazduh-vazduh AIM-120. Detalji su bili prilično stari, ali i dalje klasifikovani kao tajni.

Dan kasnije, to se ponovilo – korisnik foruma koji je želeo da pobedi u raspravi u vezi sa avionima "F-15 Igl" podelio je značajne količine podataka koji sadrži informacije o sistemima naoružanja, avionici i ciljanju.

Obe objave su izbrisane, šef za odnose s javnošću kompanije "Gaijin Entertainment" Konstantin Govorun je tom prilikom rekao da kompanija pažljivo prati takve problematične objave.

-Uvek izbrišemo sve poverljive ili klasifikovane podatke što je pre moguće, to je naše pravilo i jasno kažemo našim korisnicima da to nikada ne bi smeli da objavljuju, rekao je Govorun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.