Gašić: Srbija ne korača tiho ka NATO-u!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Sep.2014, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Srbija ne korača tiho ka NATO-u!

- Ne postoji nikakvo tiho približavanje nijednom vojnom savezu. Jedino što postoji, i za šta ću se kao ministar odbrane zalagati, jeste usvajanje najviših standarda u našoj vojsci - rekao je ministar odbrane

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da Srbija ne korača tiho ka NATO-u, već da razvija odnose sa zemljama Istoka i Zapada, ne nearušavajući koncept vojne neutralnosti.

- Ne postoji nikakvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << tiho približavanje nijednom vojnom savezu. Jedino što postoji, i za šta ću se kao ministar odbrane zalagati, jeste usvajanje najviših standarda u našoj vojsci – rekao je Gašić za današnje ”Novosti”.

Prema njegovim rečima, vojna neutralnost nije prepreka da se sarađuje sa najrazvijenijim zemljama sveta, a upravo to pokazuje i naše učešće na samitu NATO u Velsu – gde smo dobili smo potvrdu da je Srbija u međunarodnim okvirima zauzela poziciju kredibilnog i pouzdanog partnera.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

- Zajedničke vojne vežbe predstavljaju najefikasniji način za podizanje operativnih sposobnosti vojske, i mi koristimo svaku priliku da podelimo znanja i iskustva sa oružanim snagama kako naših suseda tako i najrazvijenijih zemalja – kaže Gašić.

On je najavio da će Vojska Srbije (VS) učestvovati u svečanosti povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda dodavšo da su započeli pripreme i da bi bilo dobro da se uskladi vojni defile sa posetom predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Gašić veruje da građani Srbije žele da vide takvu svečanost, jer od 1985. godine nije bilo vojne parade na ulicama Beograda.

Na pitanje, šta konkretno znači spremnost Srbije da pomogne borbi protiv Islamske države, Gašić je odgovorio da se u današnje vreme mora pokazati za koje vrednosti se zalažete u civilizacijskom smislu.

Foto: Milena Đorđević

- Nećemo se angažovati vojno, a naš doprinos će se ogledati u razmeni informacija o borcima ISIL koji bi mogli da dođu sa ovih prostora – objasnio je Gašić.

- Bezbednosna situacija se stalno prati i procenjuje, i u tom poslu učestvuju i druge službe. Vodimo računa o bezbednosti i činimo sve da naši građani budu sigurni – rekao je Gašić na pitanje da li to povećava mogućnost da Srbija postane potencijalna meta terorističkih napada.

On je rekao i da vazdušni prostor neće ostati bez kontrole i da Srbija ne odustaje od nabavke aviona, ali da se moraju imati u vidu stvarne mogućnosti države i teška situacija u kojoj se nalazimo.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

- Država će odlučivati o kupovini tih sredstava, onda kada se za to stvore uslovi. Naš vazdušni prostor je zaštićen, a tome je svakako doprinela ruska donacija akumulatora za ”migove – dodao je Gašić.

Na pitanje Novosti, da je utisak da u SNS postoji Nikolićeva i Vučićeva struja, Gašić je rekao da “godinama unazad postoje oni koji pokušavaju da stvore sliku kako postoji nekakav sukob na liniji Nikolić – Vučić.

- To jednostavno nije tačno. Potvrdu možete videti u njihovom svakodnevnom zajedničkom radu i komunikaciji. Iza tih pokušaja mogu da stoje samo oni koji su imali priliku, a nisu se bavili građanima – naglasio je Gašić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.