Finska: Odbijamo

Izvor: B92, 13.Jun.2022, 09:59

Finska: Odbijamo

Predsednik Finske Sauli Niniste upozorio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da njegova zemlja ne planira da se pridruži Alijansi bez Švedske.

"Ja sam to jasno stavio do znanja kada sam poslednji put boravio u poseti Švedskoj. U Švedskoj kažu da je finsko pitanje ujedno i njihova stvar, baš kao i kod nas što kažu da je švedsko pitanje i naša stvar. To znači da mi idemo ka tome rame uz rame“, rekao je Niniste na pres-konferenciji sa generalnim sekretarom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a Jensom Stoltenbergom u Helsinkiju.

Kako je dodao, iznenadio ga je stav Turske koja se protivi ulasku Finske u NATO.

"Bio sam iznenađen stavom Turske, međutim treba ozbiljno da shvatimo teme koje njih brinu", rekao je finski lider, istakavši da se nada da će uspeti da pronađu rešenje koje će svima odgovarati.

Komentarišući zahteve Istanbula, Stoltenberg je, sa svoje strane, konstatovao da se radi o legitimnim zabrinutostima, jer je reč o terorizmu i izvozu oružja.

Kako je istakao, treba se "setiti i biti svestan toga da nijedan saveznik NATO-a nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske".

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu.

Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.