Ferguson: NATO će u Varšavi dati BiH pozitivan signal

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferguson: NATO će u Varšavi dati BiH pozitivan signal

Vrata NATO-a otvorena su za Bosnu i Hercegovinu, poručio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, ocijenivši i dalje dobre izglede Bosne i Hercegovine za članstvo u najjačem vojno-političkom savezu na svijetu.

"Tokom posjeta Glavnom štabu NATO-a u Briselu mogao sam vidjeti da postoji ogromna količina otvorenosti i dobre volje prema BiH. Pozdravljamo činjenicu da je država počela registraciju vojne imovine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << za upotrebu Oružanih snaga BiH, jer je ovo jedini preostali preduvjet za otključavanje Akcionog plana za članstvo (MAP), s tim da na ovom polju ima još posla", kazao je Ferguson za "Dnevni avaz".

U isto vrijeme, kazao je on, važno je naglasiti da NATO interesira mnogo više od vojne imovine.

"Želimo, također, vidjeti da Predsjedništvo BiH usvoji dugo očekivani Pregled odbrane, jer bi to stvorilo odličan okvir unutar kojeg bismo mogli unaprijediti našu suradnju. Prema tome, mislim da možemo biti sigurni da će NATO nastaviti da šalje pozitivne signale BiH na samitu u Varšavi i da će nastaviti da investira u razvoj modernih Oružanih snaga (OS) BiH, koje mogu imati važnu ulogu u održavanju sigurnosti građana", istaknuo je Ferguson.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.