FINSKA HITNO MODERNIZUJE ŽELEZNICU: Treba ubrzati prebacivanje NATO trupa ka ruskoj granici, a OVO je ruta

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2023, 21:54

FINSKA HITNO MODERNIZUJE ŽELEZNICU: Treba ubrzati prebacivanje NATO trupa ka ruskoj granici, a OVO je ruta

Reč je o projektu elektrifikacije železničke pruge

Finska je počela da modernizuje železnicu kako bi u slučaju sukoba sa Moskvom ubrzala slanje pojačanja i opreme ka ruskoj granici, saopštila je agencija Rojters.

Kako se navodi, završetak projekta elektrifikacije železničke pruge koja povezuje severnu Finsku sa Švedskom olakšaće brzo prebacivanje snaga NATO-a ka ruskoj granici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Jedan od primera je modernizacija finske železnice oko Tornija na granici sa Švedskom. To bi trebalo da bude završeno sledeće godine, što će saveznicima olakšati slanje pojačanja i opreme u Kemijarvi, koji je udaljen sat vremena od ruske granice i sedam sati od ruskog nuklearnog bastiona i vojnih baza kod Murmanska i na Koljskom poluostrvu - navodi se u članku.

između švedskog pograničnog grada Haparande i finske stanice Laurilo. Procenjuje se da će projekat koštati 37 miliona evra, a on predviđa povezivanje železničke mreže Norveške i Švedske sa elektrifikovanim delom finske železničke mreže koja se pruža do stanice Kemijarvi na oko 90 km od ruske granice.

Po mišljenju penzionisanog general-majora Gordona Dejvisa Mlađeg, u slučaju sukoba sa Rusijom, Finska i NATO bi trebalo da osiguraju kontrolu nad Barencovim morem i zaštite brodove kojima stiže pojačanje za Alijansu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rojters: Finska modernizuje železnicu kako bi olakšala prebacivanje trupa NATO ka ruskoj granici

Izvor: 24sedam.rs, 03.Jul.2023

Reč je o projektu elektrifikacije železničke pruge između švedskog pograničnog grada Haparande i finske stanice Laurilo

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.