Evropa nije naučila lekciju o postavljanju NATO baza u blizini Rusije — Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 11.Jul.2023, 15:27

Evropa nije naučila lekciju o postavljanju NATO baza u blizini Rusije — Kremlj

 
Kremlj je razočaran što Evropa nije naučila lekciju o približavanju infrastrukture NATO-a ruskim državnim granicama, jer je to bio jedan od razloga trenutnog konfliktnog stanja, izjavio je u utorak portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Izjava Peskova usledila je nakon predloga litvanskog predsednika Gitanasa Nausede da se postave stalne baze NATO-a u blizini državne granice Rusije i poništi relevantni sporazum između Rusije i NATO-a iz 1997. Portparol ruskog predsednika ukazao je na prethodne pokušaje NATO-a da rasporedi svoju vojnu infrastrukturu u blizini ruskih granica. „Ovo je bio jedan od razloga koji je doveo do sadašnje situacije. Čini se da Evropljani ne shvataju ovu grešku“, nastavio je on. „Izuzetno je važno shvatiti u trenutnim uslovima da se ruska vojna infrastruktura nikada nije pomerala ka zapadnoj Evropi, ona se uvek kretala u suprotnom smeru“, izjavio je Peskov. „Svakako je žalosno što Evropljani nisu uspeli da shvate ovu grešku.“ Litvanski predsednik Nauseda izjavio je ove nedelje u intervjuu britanskom dnevnom  listu „Tajms“ da je sporazum Rusije i NATO iz 1997. godine, koji predviđa nerazmeštanje nuklearnog oružja i značajnih borbenih snaga na teritorije novih članica alijanse na trajnoj osnovi, „mrtav“. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 29. maja zakon o otkazivanju Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), a stupio je na snagu 9. juna. Ugovor je potpisan 1990. godine, a kasnije je ažuriran 1997. Zemlje NATO-a nisu ratifikovale izmenjenu verziju ugovora, nastavljajući da se pridržavaju odredbi iz 1990. godine, koje sadrže norme o konvencionalnom naoružanju zasnovane na ravnoteži između NATO-a i Varšavskog pakta. Kao rezultat toga, Rusija je bila prinuđena da proglasi moratorijum na primenu sporazuma 2007. Rusija je 11. marta 2015. suspendovala svoje učešće na sastancima Zajedničke konsultativne grupe o CFE Ugovoru, čime je završen proces suspenzije svog članstva u ugovoru, ali je i dalje bila strana u ugovoru iz pravne perspektive. Od tada interese Rusije u Zajedničkoj konsultativnoj grupi zastupa Belorusija. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.