EvroPRO bez Rusije neefikasna

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EvroPRO bez Rusije neefikasna

04.06.2011. -

EvroPRO bez učešća Rusije osuđena je na propast. Ovo je izjavio šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Konstantin Kosačov, rezimirajući rezultate sastanka sa prestavnicima međunarodne radne grupe eksperata o pitanjima protivraketne odbrane.

Protivraketni štit koji prave SAD i NATO nije efikasan pošto ne garantuje stopostotnu bezbednost za >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vašington i zemlje alijanse, objasnio je parlamentarac. Istovremeno ekspeti Rusije, SAD i NATO-a složili su se da treba rešavati zadatak stvaranja nove EvroPRO, tome nema alternative, istakao je u intervjuu za Glas Rusije Konstantin Kosačov.

Saradnja Rusije, SAD i NATO.a u oblasti PRO krajnje je važna. Takva saradnja je neophodna ne samo za usavršavanje vojnih sistema, već će omogućiti nadalje da se efikasnije koordinišu napori strana u suprotstavljanju terorizmu, rasprostiranju oružja za masovno uništenje i drugim globalnim izazovima i pretnjama.

Činjenica da pregovori o formiranju zajedničkog PRO za sada hramlju, sasvim je prirodna i ne treba dramatizovati situaciju, smatra Kosačov. U prvoj fazi treba se odrediti ko konkretno predstavlja opasnost po Evropu i SAD. Rusija treba da bude uverena da arhitektura EvroPRO odgovara nivou realnih, a ne umišljenih opasnosti, nastavio je Kosačov.

Poctavio sam tri pitanja našim sagovornicima iz međunarodne radne grupe. Samo na jedno od njih – o saradnji u oblasti PRO – dostignuto je međusobno razumevanje. Sledeće pitanje ticalo se toga da li postoji neka realna opasnost radi koje hitno treba formirati sistem PRO u Istočnoj Evropi. Međunarodni eksperti smatraju da postoji. To se nikako ne podudara sa ruskom ocenom situacije. Drugo pitanje je da li će globalna PRO moći da osigura realnu bezbednost zemalja NATO-a. Po ocenama ne samo ruskih, već i mnogih američkih stručnjaka – neće. Gigantska sredstva koja Amerikanci žele da potroše na taj sistem ne daju ne samo stopostotne, već ni 50%-e garancije bezbednosti.

Političar je napomenuo da su se Rusija i NATO dogovorili sa sarađuju na stvaranju PRO za Evropu još prošle godine na samitu u Lisabonu. Od tada Brisel i Vašington spore o stepenu učešća Moskve u projektu. U čemu će se sastojati ovakav kooperativni prilaz, za sada se ne zna.

Istovremeno Rusija pristaje da pravi zajednički protivraketni štit sa Vašingtonom i Briselom samo uz pravne garancije da elementi PRO koje prave Amerikanci u Evropi nisu usmereni protiv Rusije. Ako se pregovori o PRO ispostave samo pokrićem za ralizaciju protivraketnih planova SAD i NATO-a bez učešća ruskih interesa, tada, razume se, Moskva neće imati drugi izbor osim da preduzme uzvratne mere. Da li strane mogu da iskoriste šansu da učine svet bezbednijim, pokazaće samit Saveta Rusija-NATO, koji će biti odžan u Briselu početkom juna.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

I ponovo NATO PRO

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2011

04.06.2011. -..Među temama za diskusiju na prolećnoj sednici Parlamentarne skupštine NATO-a, koja je trajalo četiri dana u bugarskoj Varni, jedno od glavnih pitanja bila je saradnja sa Rusijom u odbacivanju savremenih pretnji po međunarodnu bezbednost. A vode sa svoje strane na prvom mestu bio je...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.