Euleks od 9. decembra, demonstracije u Prištini

Izvor: RTS, 02.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks od 9. decembra, demonstracije u Prištini

Razmeštanje Euleksa odloženo za 9. decembar. Više hiljada kosovskih Albanaca demonstriralo u centru Prištine protiv plana UN u šest tačaka. Kosovo jedna od glavnih tema razgovora ministara spoljnih poslova NATO u Briselu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na Prištinu kako bi prihvatila plan od šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa na Kosovu i Metohiji, koji su dogovorile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << UN i Beograd.

Ruski ambasador u izjavi Tanjugu podseća da je predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti 26. novembra upozorio na mogućnost da će Priština sabotirati primenu tog plana.

Euleks će sprovođenje svog mandata na Kosovu početi 9. decembra, navodi se u saopštenju te misije dostavljenom agenciji Beta.

Navodi se da će za nedelju dana Euleks početi da deluje i u srpskim sredinama, uključujići i severnu Kosovsku Mitrovicu.

Saopštenje je izdato povodom dolaska u Prištinu specijalne jedinice poljske policije koja će delovati u okviru Euleksa.

Poljaci su došli iz Mitrovice, gde su do sada služili u okviru UNMIK-a, a ubuduće će im zadatak biti patroliranje, zaštita ličnosti od posebnog značaja i suzbijanje demonstracija.

Šefovi diplomatija zemalja-članica NATO počeli su u Briselu dvodnevni sastanak na kojem će Kosovo, uz Avganistan, biti glavna tema razgovora, odnosno razvoj situacije posle prošlonedeljne sednice Saveta bezbednosti UN kada je usvojen plan generalnog sekretara o preoblikovanju civilne misije na Kosovu prema planu u šest tačaka, usaglašenim sa Beogradom.

Po završetku prvog dana sastanka šefova diplomatije zemalja članica NATO francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner rekao je da će civilna misija Evropske unije na Kosovu početi sa radom "za nekoliko dana", ali nije precizirao tačan datum.

On je istakao da je moguće "dobro iznenađenje" na Kosovu ukoliko se budu uzimali u obzir i albanski i srpski stavovi na Kosovu.

"U poslednje vreme nije bilo lako, jer je trebalo rešiti pravne probleme, odnos između rezolucije 1244 i neophodnosti da EU preuzme odgovornost", rekao je šef francuske diplomatije.

"Takođe, u poslednje vreme Albanci nisu bili zadovoljni, pre toga nisu bili zadovoljni Srbi, ali stvari ipak pozitivno napreduju", ocenio je Kušner.

Kako je najavio portparol Severnoatlantskog saveza Džejms Apaturaj, članice NATO, koje žele razmeštanje Euleksa što je pre moguće širom Kosova, uključujući i sever pokrajine, pozdraviće odluku UN o rekonfiguraciji civilne misije na  Kosovu.

Hiljade Albanaca protiv Banovog plana

U centru Prištine, po drugi put u poslednjih desetak dana okupilo se nekoliko hiljada protivnika raspoređivanja Euleksa prema planu generalnog sekretara UN, koji tvrde da dokument svetske organizacije, suštinski, predstavlja uvod u podelu Kosova.

Protest je okončan bez incidenata, osim što je neko iz grupe demonstranata ispalio svetleću raketu na zgradu kojoj će se nalaziti sedište Euleksa, ali je policija odmah ugasila.

"Plan u šest tačaka počinje da se sprovodi na Kosovu. Tih šest tačaka vraća Srbiju duboko na našu teritoriju i deli Kosovo iznutra, a podelu će nadgledati Euleks", rekao je lider pokreta za samoopredeljenje "Vetevendosje" i nekadašnji politički zatvorenik Aljbin Kurti.

Demonstranti protiv Zanijera

Drugi po redu protest bio je, mahom, usmeren protiv šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, koga su demonstranti proglasili nepoželjnim na Kosovu, ali i misije EU od koje je zatraženo da odmah napusti Kosovo.

Okupljeni, kojih je prema procenama bilo manje nego pre dve sedmice, su nosili parole "Beži u Srbiju - Lamberto Zanijerović", "Protiv šest tačaka - za suverenitet", "Dole 1244", "Ne Euleks" i "Eulex made in Serbia".

Demonstranti, koje podržava čitav niz organizacija, veterani Oslobodilačke vojske Kosova, ali i opoziciona Alijansa za budućnost Kosova, nekadašnjeg komandanta zapadnog krila OVK Ramuša Haradinaja su, takođe, uzvikivali "UČK, UČK" i isticali zastave Albanije.

Protesti su najavljeni za utorak, pošto je EU još ranije najavljivala da će tog dana početi razmeštanje Euleksa, ali je taj plan u poslednji čas promenjen, što su diplomate u Prištini objasnili željom da se izbegnu moguće neprijtnosti, ili, čak, konfrontacijua sa albanskim demonstrantima.

Protiv Banovog plana ustala je i fantomska "Armija republike Kosovo", koja je preuzela odgovornost za nedavni bombaški napad na kancelarije EU u Prištini, preteći odmazdom protiv međunarodnih zvaničnika, kosovskih lidera i Srba, ukoliko dokument UN bude sproveden u delo.

Tači: Euleks prvo na sever Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da Euleks treba "odmah da počne da deluje na severu Mitrovice, jer će, u suprotnom, misija biti diskutabilna".

"Za nas je bažno da Euleks bude rasporežen na čitavoj teritoriji Kosova", rekao je Sejdiu, naglašavajući da ne vidi razlog odlaganja početka raspoređivanja te misije.

Tači je, takože, rekao je da će vlada i institucije usko sarađivati sa Euleksom da bi obezbedili da vladavina zakona važi na celoj teritoriji Kosova, ali da su državne institucije i civilno društvo odbacili plan u šest tačaka.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.