Izvor: Blic, 25.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estonski špijun prodavao tajne NATO Rusiji

Bivši visoki zvaničnik estonskog Ministarstva odbrane Herman Sim danas je osuđen na 12,5 godina zatvora zbog odavanja tajni NATO Rusiji, saopštio je sud u Talinu.



Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Herman Sim (61) uhapšen je u septembru prošle godine, a reč je o najozbiljnijem slučaju špijunaže od pristupanja Estonije NATO 2004. godine.

On je bio na različitim funkcijama u estonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ministarstvu odbrane od 1995. godine do 2006. godine i imao je pristup tajnim dokumentima, uključujući i ona u vezi sa Alijansom.

Okružni sud u Talinu je saopštio da je osudio Sima za državnu izdaju i odavanje poverljivih informacija. Tužilaštvo je navelo da je Sim možda odavao informacije oficiru ruske obaveštajne službe koji je imao lažna dokumenta Evropske unije.

Slučaj je izazvao zabrinutost u NATO čije članice, kako su javili lokalni mediji, pokušavaju da otklone štetu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ruskom špijunu 12 godina zatvora

Izvor: RTS, 25.Feb.2009

Estonac Herman Sim osuđen na 12 godina zatvora zbog odavanja vojnih tajni Rusiji. Sim je Rusiji predao više od 2.000 poverljivih dokumenata. ..Herman Sim iz Estonije, koji je Rusiji odavao informacije iz NATO-a i druge vojne tajne, osuđen je na 12 godina i šest meseci zatvora...Šezdesetjednogodišnji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.