Estonija uz pomoć američkih vojnika jača bezbednosne mere na granici s Rusijom

Izvor: VOA, 02.Jan.2024, 17:00

Estonija uz pomoć američkih vojnika jača bezbednosne mere na granici s Rusijom

ESTONIJA — U blizini ruske granice, vojna baza Tara u gradu Vuru u Estoniji, služi kao strateško mesto za obuku NATO snaga i ključna komponenta odbrane istočnog krila Alijanse. Glas Amerike posetio je bazu. Američke trupe se tu smenjuju, zajedno sa estonskim kolegama iz NATO-a. Deo američke 101. divizije, Prvi bataljon 187-og pešadijskog puka, stigao je ovde pre mesec dana. Njegov komandant, pukovnik Džered Vagner, kaže da su dolazak i prilagođavanje uslovima protekli besprekorno. “Nastavljamo tamo gde su stale naše kolege iz jedinice 1506, koje smo zamenili. Iskustvo prvih nekoliko nedelja po dolasku je bilo odlično, dok smo se ovdje integrisali sa partnerima. I misija je odlična: treniraćemo, gradićemo spremnost i interoperabilnost sa estonskim snagama odbrane", objašnjava Vagner. Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, oko 20 hiljada američkih vojnika je raspoređeno širom centralne i istočne Evrope. Trenutno u Evropi ima oko 100 hiljada američkih vojnika koji su podrška NATO saveznicima.   “Misija našeg bataljona je da bude ovde i da bude partner Estoncima. Vojska SAD u Evropi sprovodi multinacionalne vežbe širom Evrope. A naša pozicija ovde je strateška lokacija na Baltiku, koja nam omogućava da brzo rasporedimo snage bilo gde u regionu", kaže Vagner. Jedan od ciljeva američkih trupa je da sprovode vežbe u stvarnim borbenim situacijama. “Želimo da budemo u stanju da se borimo duže, brže i u najsurovijim vremenskim uslovima. Trenutno, u Estoniji po ovom vremenu, to je velika prilika da treniramo sa Estoncima koji razumeju kako izgleda borba po ledenom vremenu i takvom terenu", ističe još jedan komandant američkih snaga Kirk Foster. Bezbednosna slika Evrope drastično se promenila u poslednje dve godine. Trenutno NATO označava Rusiju kao najznačajniju i najdirektniju pretnju bezbednosti, miru i stabilnosti. Estonci su posvećeni unapređenju svojih vojnih kapaciteta, i unapređenju saradnje sa kolegama iz NATO-a, kaže pukovnik Mati Tikerpu iz odbrambenih snaga Estonije.   “Estonija već 30 godina gradi svoje snage odbrane. Poznajemo našeg suseda i znamo da nije pouzdan. Tako da konstantno gradimo i pripremamo rezervne snage i stalno vežbamo sa saveznicima, prema našim ratnim planovima", ističe Tikerpu. On kaže da se, prema njihovoj proceni, Rusija sprema za veći sukob. Ako u Rusiji ne dođe do političkih promena, samo je pitanje vremena kada će se saveznici NATO-a suočiti sa tim protivnikom, kaže Tikerpu. “Ruska invazija na Ukrajinu jasno je pokazala da naš istočni sused ima ambicije i predstavlja pretnju za susede. Oni žele da vrate svoj sovjetski uticaj u našem regionu - i ne plaše se da koriste vojnu silu da to ostvare", dodaje on. Kremlj je više puta aludirao da bi mogao da uđe na teritoriju Poljske ili baltičkih zemalja Estonije, Letonije i Litvanije. Takva retorika i agresivne akcije Rusije protiv svojih suseda i šire transatlantske zajednice podstakle su NATO da poveća spremnost da zaštiti sve članice.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Američke i estonske trupe se pripremaju za agresiju protiv NATO-a

Izvor: VOA, 02.Jan.2024

Tokom novembarske posete Ukrajini, sekretar za odbranu Lojd Ostin upozorio je da će se, ako Rusija pobedi u Ukrajini, sledeća pretnja Kremlja proširiti i na Baltik. Glas Amerike posetio je vojnu bazu u Estoniji gde se američke i estonske trupe spremaju da se suprotstave potencijalnom agresoru.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.