ECFR upozorava NATO: Ukrajina mora da dobije poziv za pridruživanje alijansi

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 11:17

ECFR upozorava NATO: Ukrajina mora da dobije poziv za pridruživanje alijansi

NATO bi trebalo da ponudi poziv Ukrajini da se pridruži kako bi se stvorili uslovi za trajni mir, poručuje Evropski savet za međunarodne odnose (ECFR).

Najteže pitanje za lidere NATO-a na predstojećem samitu u Vilnjusu u julu jeste kako ispuniti svoje obećanje sa samita u Bukureštu 2008. da će Ukrajina postati članica NATO-a.

Ukrajinska vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zatražila da Ukrajina dobije poziv za pridruživanje alijansi u Viljnusu. Nekoliko zemalja, na čelu sa Sjedinjenim Državama, protivi se ovoj ideji. Njihov glavni argument je da je teško zamisliti članstvo u NATO za zemlju u ratu.

Ukrajina sada ne traži članstvo, već samo poziv. Ukrajina želi da se na samitu u Viljnusu formalizuje izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se sve članice NATO-a složile da će se Ukrajina pridružiti kada se rat završi.

Formalna obaveza te vrste pomoći će zemlji da se mobiliše, podigne moral i inspiriše više reformi. Poziv za pridruživanje ne znači da će proces biti brz. Čak i za "savršene" kandidate kao što je Švedska, ovaj proces je trajao više od godinu dana. Za Ukrajinu bi to moglo potrajati mnogo duže i uključivati teške reforme.

Čini se da će samit trenutno ponuditi Ukrajini paket podsticaja ali ne ipoziv za članstvo. Ovaj paket bi uključivao stvaranje saveta NATO-Ukrajina, garancije vojne i finansijske podrške i izjavu o budućem članstvu koja će sadržati "konstruktivnu dvosmislenost".

Ova diplomatska finoća podrazumeva da bi se, kako bi se izbegla debata na samitu, lideri NATO-a dogovorili o jeziku završnog saopštenja koji je otvoren za tumačenje i koji može da zadovolji sve strane.

Uzdržanost NATO-a inspirisala je Ukrajinu da se bori za ono što je obećala u Bukureštu. Predsednik Volodimir Zelenski je čak postavio pitanje da li će prisustvovati samitu ako ne bude signala NATO-a o kandidaturi Ukrajine za članstvo. Zelenski je i sam pod pritiskom ukrajinskog javnog mnjenja koje snažno podržava ulazak u NATO.

Ključna stvar koju treba da shvate lideri NATO-a je da će Ukrajina postati članica tek nakon rata, tako da nema govora o primeni člana 5. NATO-a na trenutnu situaciju.

Kraj rata, u cilju omogućavanja članstva Ukrajine u NATO-u, mogao bi se definisati kao trenutak kada se sve članice NATO-a i Ukrajina slože da je on završen.

Rezultat rata će tada biti polazna tačka za razmišljanje o tome kako će se NATO-ov sporazum primenjivati kada se Ukrajina pridruži.

Glavna debata o članstvu Ukrajine u NATO-u se fokusirala na rizike prijema. Često je zanemarivan rizik nepozivanja Ukrajine u NATO.

Bez poziva za pridruživanje NATO-u, ukrajinskoj vladi će nedostajati podsticaj da sprovodi različite važne reforme, uključujući promovisanje demokratske civilne kontrole nad vojskom. Mnoge takve potencijalne reforme nisu deo procesa pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji. Ako je ukrajinskim partnerima stalo do reformi u Ukrajini, trebalo bi da pozovu zemlju da se pridruži NATO-u, poručuje Evropski savet za međunarodne odnose.

Zemlje članice koje brinu oko toga da li bi Rusija mogla eskalirati rat ako dodđe do poziva Ukrajine u NATO treba da uzmu u obzir mogućnost da će Rusija zapravo eskalirati sukob ako Ukrajini bude odbijen poziv.

"Ako Ukrajina nema jasne izglede za ulazak u NATO, ona će biti u sivoj zoni i samim tim ruska meta, čak i nakon završetka rata. Rusija će oceniti Zapad kao slab i može protumačiti nespremnost NATO-a da pozove Ukrajinu kao "carte blanch" da nastavi rat protiv Ukrajine. Slična dinamika dogodila se 2008. godine, kada je NATO odbio da ponudi Ukrajini i Gruziji akcioni plan za članstvo, što je dovelo do ruske agresije na obe zemlje za samo šest godina", navodi Evropski savet za međunarodne odnose.

Zemlje koje se protive pozivu Ukrajine takođe su zabrinute da bi takav korak mogao izazvati podele unutar alijanse. Ali jedinstvo NATO-a bi verovatno više stradalo ako alijansa odluči da odloži poziv. Većina članica NATO-a podržava članstvo Ukrajine u NATO-u: najmanje 22 njih su javno izjavile svoju podršku. Malo je verovatno da će svi mirno otići u Vilnjus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.