Društvo sudija: Tužićemo Natu Mesarević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija: Tužićemo Natu Mesarević

BEOGRAD - Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da je kasno stigao nalog poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića Visokom savetu sudstva da Društvu dostavi sve tražene informacije o reizboru sudija i da će, ukoliko postoje elementi krivičnog dela u izjavi Nate Mesarević, protiv nje podneti krivičnu prijavu.

"To je kasno. Nama je to trebalo kada smo pisali ustavnu žalbu i kada pišemo žalbu Ustavnom sudu. Za to postoje rokovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sigurna sam da Visoki savet sudstva neće požuriti da to uradi", rekla je Dragana Boljević novinarima prilikom predstavljanja projekta "Podrška reformi pravosuđa u Srbiji u skladu sa standardima Saveta Evrope".

Dodala je da je vrlo simptomatično da jedno telo kakvo je Visoki savet sudstva mora da komunicira sa sudijama preko poverenika, umesto da razume da je njegova uloga da obezbedi nezavisnost sudova i sudija.

Nata Mesarević optužila je nedavno u izjavi listu Politika neke neizabrane sudije za nedostojno ponašanje u profesiji i van nje.

"Utvrdili smo da su pojedine sudije držali butike, kafane, auto-perionice, mehaničarske radnje, salone. Neki su u predmetima u kojima su postupali sklapali ugovore o doživotnom izdržavanju ili o poklonu sa strankama u postupku ili sa porotnicima", rekla je Nata Mesarević.

Posle dvodnevnog boravka u Beogradu, predstavnici Evropskog udruženja sudija i tužilaca ocenili su da je reizbor sudija i tužilaca u Srbiji obavljen na netransparentan način, jer nije jasno kako su primenjivani kriterijumi za izbor.

Predstavnici tog udruženja nemaju dileme - izbor, odnosno razrešenje sudija i tužilaca u Srbiji nije sprovedeno po standardima evropskog prava. I obrazloženje o razrešenju koje je poslato svim sudijama za njih je vrlo problematično.

"U Evropi, kad se dovodi u pitanje nečija stručnost, vrhovni savet sudstva je taj koji pokreće disciplinski postupak, dakle on se razrešava kroz sudski postupak, uz jasno individualno obrazloženje. Po evropskim standardima i odluke o razrešenju su morale da budu individualizovane, a ne stavljene u kontekst kolektivne krivice", objašnjava sudija iz Nemačke Tomas Gudat.

Beli telefon i muk s' one strane

Dragana Boljević, koja nije izabrana za sudiju, rekla je da su je zvale kolege sudije koje su želele da zakažu termin u kojem bi mogle da izvrše uvid u svoj dosije, ali im se u Visokom savetu sudstva niko nije javljao.

"Onda su oni zapucali iz unutrašnjosti i došli u Visoki savet sudstva, ali nisu prošli portirnicu, samo su im pokazali beli telefon i dali im dva broja na koja se niko nije javljao sat vremena", rekla je Dragana Boljević.

Dodala je da su "sve to spinovanja" da bi se zataškala konstatacija koja dolazi iz Evrope, a to je da je reizbor sudija izvršen u potpunoj tajnosti i potpunoj proizvoljnosti, pod političkim uticajem, bez konkretnih obrazloženja za svakog sudiju i da je to u potpunosti u suprotnosti sa svakim standardom i da nije poznat sličan slučaj u svetu.

Dragana Boljević rekla je i da će Društvo "dobro razmotriti" da li postoje elementi krivičnog dela u, kako je istakla, nedoličnoj izjavi predsednice Visokog saveta sudstva Nate Mesarević u kojoj je iznela optužbe na račun neizabranih sudija.

"Ako postoje elementi krivičnog dela, podnećemo krivičnu prijavu protiv Nate Mesarević za klevetu", rekla je Dragana Boljević.

Ona je dodala da se takvim izjavama urušava ne samo ugled sudija i tužilaca koji nisu izabrani, nego i onih koji su ostali, kao i ugled pravosudnih organa.

Mesarović: Reforma se ne sprovodi radi personalnih promena

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović poručila je danas da se reforma pravosuđa u Srbiji ne sprovodi u cilju personalnih promena već u cilju stvaranja efikasnog, nezavisnog i nepristrasnog sudstva.

Mesarevićeva je na konferenciji za novinare saopštila da je članove Saveta Evrope koji sprovode program podrške pravosudne reforme u Srbiji, na jučerašnjem sastanku, obavestila o rezultatima i prioritetima reformi, opštem izboru sudija, novoj mreži sudova, kao i zakonodavnoj aktivnosti Ministarstva pravde, vlade i parlamenta.

"Razgovarali smo o reformi srpskog pravosuđa u toku i prioritetima u narednom periodu. Objasnila sam im da su sve sudije u Srbiji koje su bile na dužnosti do 31. decembra 2009. godine podlegle opštem izboru sudija, a upoznala sam ih i sa radom VSS, njegovom administrativnom kancelarijom, kao i o budućim planovima", kazala je Mesarovićeva.

Delegacija Saveta Evrope je, prema njenim rečima VSS upoznala sa novim programom "Podrška reformi pravosuđa u skladu sa standardima Saveta Evrope".

Predstavnik Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej i specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope Konstantin Jerokostopulos složili su se da je za lakše pristupanje Srbije EU potrebno izvršiti analizu rezultata u dosadašnjoj reformi.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.