Drašković: Zaštita „srpskog Jerusalima

Izvor: Press, 23.Okt.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Zaštita „srpskog Jerusalima"

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković založio se juče u Novom Sadu za takve pregovore Beograda i Prištine koji će zaštititi srpski narod i srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, svojevrsnom „srpskom Jerusalimu" - Srbije kao države na Kosovu nema, ona je proterana posle rata koji je ondašnji režim vodio s NATO-om. Taj rat je izgubljen i ne može se tretirati kao pobeda. Za SPO Kosovo je bilo, ostalo i biće „srpski Jerusalim" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << - dodao je on u Srpskom narodnom pozorištu, na svečanom delu izborne skupštine Pokrajinskog odbora SPO za Vojvodinu.
Prema njegovim rečima, Kosovo je „srpski Jerusalim" zbog srpskih crkava, kulturnih i duhovnih spomenika i zbog samog srpskog naroda.
- Sve je to i dalje tamo na Kosovu i taj „Jerusalim" Srbija mora da brani. Zato SPO kaže da u predstojećim pregovorima država Srbija ima obavezu da se, zajedno sa Srbima sa Kosova, izbori za evropski status srpskog naroda i njegovog istorijskog i religijskog nasleđa, a ne za hektare zemljišta na kojima živi neko drugi - istakao je Drašković.
On je ponovio da je SPO nacionalna stranka desnog i evropskog usmerenja, koja se suprotstavlja „lažnom patriotizmu", oličenom u mržnji prema Evropi, SAD, NATO-u, katolicima, protestantima, muslimanima, Jevrejima, otvaranju prema svetu.
U takav lažni patriotizam, suštinski antipatriotizam, Drašković je svrstao i zagovaranje potpune centralizacije Srbije.
- Da je centralizam dobar onda bi se Nemačka nalazila pred raspadom, a u velikim teškoćama bi bile i Francuska, Italija i mnoge druge razvijene zemlje. Austrija, približno velika kao Srbija, sa skoro istim brojem stanovnika, ima čak devet pokrajina - naveo je lider SPO.
- SPO je za patriotizam evroregionalizacije Srbije. Mi u ovom trenutku imamo samo dve regije, Vojvodinu i Beograd. Zalažemo se da te dve regije dobiju još veća ovlašćenja, a da se južno od prestonice formiraju još najmanje tri takve oblasti, recimo šumadijska, moravsko-timočka i drinska - istakao je Drašković.
Prema njegovim rečima, od sadašnjeg stanja centralizma još opasnije je zagovarati tobožnje regione, kojih zapravo nema.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.