Izvor: Blic, 18.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukanović: Priznavanje nezavisnosti Kosova je bilo neophodno

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je sinoć da je njegova Vlada morala da prizna nezavisnost Kosova, uprkos protivljenju Srbije, kako bi pospešila svoj pristup Evropskoj uniji i NATO.



Crnogorski premijer rekao je za agenciju Asošijeted pres (AP) da nije bilo pritisaka, već očekivanja od SAD i nekih zemalja Evropske unije da Crna Gora prizna nezavisnost Kosova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Dobili smo nekoliko poruka iz Vašingtona, Londona ili Pariza" da se prizna Kosovo, rekao je Đukanović i dodao je ta odluka o priznavanju bila "vrlo osetljiva", jer se Crna Gora odvojila od Srbije pre dve godine.

Prema njegovim rečima, da Crna Gora nije priznala Kosova, to bi usporilo njen put ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Đukanović je rekao da je priznavanje "došlo sada kada Crna Gora mora da preduzme neke veoma važne međunarodne inicijative, kao što je podnošenje zahteva za članstvo u EU i NATO".

Prema njegovim rečima, Crna Gora će zvanično podneti zahtev za članstvo u EU do kraja ove godine, očekujući pristup do 2012. godine.

Đukanović je rekao da nije iznenađen reakcijama iz Srbije posle priznavanja Kosova.

"Mislio sam da će posle političkih promena 2000. godine nova srpska Vlada imati racionalniji stav prema kosovskoj realnosti. Ali se to nije dogodilo. Čak i sadašnja Vlada u Beogradu kaže da nastavlja svoju borbu za Kosovo", rekao je Đukanović.

"Srbija nije izgubila Kosovo zbog crnogorskog priznanja, već zbog decenija pogrešne politike prema Kosovu", rekao je Đukanović i dodao da je "kosovska nezavisnost realnost".

Manter: Vašington nije vršio pritisak

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je da zvanični Vašington nije vršio pritisak na Crnu Goru da prizna Kosovo.

"Mi samo ohrabrujemo sve zemlje da priznaju Kosovo, jer verujemo da to doprinosi stabilnosti regiona. Ali nikoga nismo pritiskali da to učini, a pogotovo ne neku određenu državu", rekao je ambasador u intervjuu novosadskom "Dnevniku". Prema rečima Mantera glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) o zahtevu Srbije da Međunarodni sud pravde utvrdi legalnost proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije neće promeniti američki pogled na Kosovo.

"Potpuno smo sigurni u legalnost naše odluke, odnosno da je priznavanje Kosova od SAD i pedesetak drugih zemalja utemeljeno na pravno ispravnoj deklaraciji o proglašenju nezavisnosti Kosova od Srbije. U UN smo glasali protiv, verujući da dalje bavljenje Kosovom nije neophodno i da ne pomaže evropskoj budućnosti Srbije".

Manter je potvrdio da će američke jedinice ostati na Kosovu do kraja iduće godine, a možda i duže.

"Mi smo se potpuno posvetili bezbednosti svih žitelja Kosova i dokle god bude potrebe za tim naši vojnici će ostati. S druge strane, tu je i misija Euleks, koja nije vojna, ali ima našu punu podršku", zaključio je Manter.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.