Đilas i Dulić: Generalštab je ruglo Beograda, prodajte ga!

Izvor: Press, 07.Jul.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas i Dulić: Generalštab je ruglo Beograda, prodajte ga!

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar životne sredine Oliver Dulić apeluju da se što pre pronađe rešenje za zgrade nekadašnjeg Generalštaba i Ministarstva odbrane u Beogradu, prema njihovom mišljenju, „te ruševine predstavljaju ruglo grada"
Đilas smatra da nije dobro što se stalno zahteva da ove zgrade zadrže svoj izvorni izgled.
- Sramota je da 11 godina nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << NATO bombardovanja i dalje stoje ruševine nekadašnjeg Generalštaba i Ministarstva odbrane usred centra Beograda. Ideja da to neko kupi, sa obavezom da ove zgrade moraju da imaju prvobitan izgled, ekonomski je neisplativa za bilo kog investitora. Ako se nastavi sa insistiranjem na tome, i dalje ćemo imati ovakvo ruglo u centru Beograda - ocenjuje za Press Đilas.
Ruševine u centru
Sa ovim stavom slaže se i ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. Prema njegovom mišljenju, zgrade u ulici Kneza Miloša u Beogradu, poznate kao kompleks „Sutjeska I i II", treba što pre prodati.
- Svako jutro kada dolazim na posao gledam ruševine u Kneza Miloša. One predstavljaju ruglo za glavni grad i simbolizuju užasan period kroz koji smo prošli. Slažem se da treba naći način da se te zgrade što pre prodaju, a novac upotrebi za izgradnju novih objekata. Ukoliko bude potrebno, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja daće doprinos da ceo proces bude što brže i uspešnije okončan - ističe za Press ministar Dulić.

Podsećamo, nadležne institucije još ne znaju šta će sa ovim zgradama. S jedne strane, Ministarstvo odbrane i Republička direkcija za imovinu predlažu prodaju u sadašnjem stanju, dok arhitekte smatraju da treba zadržati izvorni izgled ovim zgradama, koje su 2005. godine zaštićene i kao spomenik kulture. I pored toga što je Direkcija za imovinu imala inicijativu da se Generalštabu ukine status spomenika kulture, iz Zavoda za zaštitu spomenika poručuju da ne postoji osnov za to.
Nema promene statusa
Lidija Kotur, PR Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, kaže za Press da su oni takvu ocenu dali još 2007. godine i da im se otada niko nije obraćao za promenu statusa.
- Mi smo tada rekli da je za nas to spomenik kulture i da nema osnova za ukidanje tog statusa zbog vrednosti objekta, autorstva, urbanističkog koncepta, arhitektonske vrednosti. Inicijativa da se ukine status podnosi se Gradskom zavodu za zaštitu spomenika, oni onda pripremaju predlog te odluke, koja ide u Republički zavod za zaštitu spomenika, koji ga dostavlja Ministarstvu kulture. Ono ga upućuje na odlučivanje Vladi Srbije - pojašnjava postupak Koturova.
Kako smo saznali, ni sa jednog objekta u Beogradu koji je proglašen za spomenik kulture, nije skinut status spomenika kulture.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.