Đelić: NATO nije uslov za EU

Izvor: RTS, 13.Jul.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: NATO nije uslov za EU

Članstvo u NATO nije uslov za integraciju Srbije u EU, izjavio potpredsednik Vlade Božicar Đelić. Do 2012. godine Srbija će ispuniti standarde za prijem. Nužnost konsenzusa i angažovanja svih relevantnih faktora u zemlji o integraciji u Evropsku uniju.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da Srbiji niko nije postavio uslov da mora da postane članica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO da bi bila primljena u Evropsku uniju.

"Članstvo u NATO je naša suverena odluka i to je nešto što nije na dnevnom redu", istakao je Đelić na plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU u Narodnoj skupštini.

Potpredsednik Vlade je rekao da svetska ekonomska kriza otežava proces evropske integracije, ali da Srbija, uprkos tome, čini sve da do 2012. godine bude spremna za članstvo u Uniji.

Đelić je rekao da je stav Srbije da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo što pre i zajedno da postanu članice Unije i istakao da ne misli da stav o zajedničkom priključenju dele i neke druge zemlje regiona.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Đelić je izrazio uverenje da će Evropska komisija 15. jula sačiniti predlog da se građanima Srbije od januara 2010. godine ukinu vize za ulazak u zemlje članice EU.

Taj predlog bi, kako je naveo, Komisija trebalo da prosledi Evropskom parlamentu i Savetu ministara EU na usvajanje.

Đelić je istakao da neće sve biti rešeno kada Srbiji budu ukinute vize, jer će zemlja morati da održava taj status i da dalje napreduje kako bi postala deo zajedničkog šengenskog prostora.

Konsenzus o članstvu u EU

Sednici Nacionalnog konventa prisustvovao je i evropski komesar za obrazovanje Jan Figel, koji je rekao da je jedan od ključnih elemenata u procesu integracije postizanje konsenzusa u zemlji o tome kada i kako postati član EU.

Figel je ocenio da je proces pridruživanja kompleksan i prilično zahtevan proces jer je EU fleksibilna organizacija. Pretpristupni pregovori nastavljaju se i kada država postane članica Unije, zato što se u EU stalno nešto menja, naveo je Figel.

Slovačka, zemlja iz koje Figel potiče i u čije ime je vodio pregovore za prijem u EU, prihvatila je standarde Unije ne zato što joj je to neko tražio, nego zato što je smatrala da su ti standardi "dobri za budućnost zemlje".

Figel je rekao da se Slovačka dobro pripremala za pregovore pre nego što je postala članica Unije 2004. godine, jer je smatrala da će "uspeh u pregovorima zavisiti od onog što smo uradili kod kuće".

Angažovanje celog društva u procesu integracija

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević rekao je da je proces integracija imao "usku osnovu" u Srbiji, jer su se svi važni procesi odigravali u Vladi i ministarstvima, bez šireg angažovanja društva.

Kovačević je istakao da je u narednom periodu veoma važno da se u taj proces uključe svi segmenti društva - od nevladinih organizacija, verskih zajednica, univerziteta do sindikata.

"Ako se želi da evrointegracija postane odgovornost celog društva i tako se legitimiše pregovarački proces, moralo bi da se pristupi institucionalizaciji ideje uključivanja društva u taj proces", rekao je Kovačević.

Na sednici je pohvaljen rad Parlamenta koji je, u proteklih nekoliko meseci, usvojio niz evropskih zakona.

Učesnicima debate obratila se i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković koja je rekla da je za nacionalni konsenzus o pridruživanju Srbije EU veoma važno da mladi budu informisani o tom procesu.

Projekat Nacionalni konvent o EU sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a finansira EU kroz Fond za evropske integracije. Cilj projekta je uspostavljanje institucionalizovane debate o EU između predstavnika države i društva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.