ĐILAS ODAO POČAST STRADALIM RADNICIMA RTS

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐILAS ODAO POČAST STRADALIM RADNICIMA RTS

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položio je cveće na spomenik "Zašto" u Tašmajdanskom parku i odao počast radnicima RTS-a koji su poginuli u NATO bombardovanju pre 12 godina.

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, tokom vazdušnog napada NATO snaga, poginulo je 16 radnika te medijske kuće.

Povodom sećanja na nastradale radnike, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gradonačelnika, cveće su položili i direktor RTS-a Aleksdandar Tijanić, kao i članovi njihovih porodica i prijatelji.

Radnik te medijske kuće Duško Korać, koji je kobne noći bio u zgradi RTS-a u Abardarevoj ulici, rekao je da su mladi novinari, montažeri i realizatori programa žrtvovani kao vojne, a ne civilne mete.

- Novinari u Srbiji su legitimna meta. Zločin je danas zaboravljen i postao je državna tajna - rekao je Korać novinarima.

Napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine, a vlada je iste noći proglasila ratno stanje. U bombardovanu, koje je bez prekida trajalo 78 dana, teško su oštećeni privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, infrastruktura, medijske kuće i spomenici kulture.

Tokom bombardovanja ubijeno je 3.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Cveće stradaloj deci

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike položili su venac kod spomenika deci stradaloj u bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Miro Čavaljuga rekao je da podsećanje na decu koja su poginula u NATO bombardovanju pre 12 godina predstavlja poruku da mora biti urađeno sve da se nikad više ne dogodi da žrtve budu deca.

- Verovatno ne postoji ništa gore u jednom ratu od toga da ginu civili, a najgore od svega je kad stradaju deca - rekao je Čavaljuga.

Tokom bombardovanja NATO poginulo je oko 2.500 civila i više od 80 dece.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.