Diplomatski dnevnik: Albanski premijer Beriša zahvalio se Sjedinjenim Državama na podršci članstvu u NATO-u

Izvor: Southeast European Times, 01.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski dnevnik: Albanski premijer Beriša zahvalio se Sjedinjenim Državama na podršci članstvu u NATO-u

Albanski premijer obećava dalju saradnju sa Sjedinjenim Državama. Takođe u diplomatskim vestima ove nedelje: kiparski ministar inostranih poslova Markos Kiprijanu boravi na Kubi, a turski predsednik Gul izjavio da će posetiti Irak.

30/09/2008

Albanski premijer Sali Beriša pisao je u nedelju (28. septembra) američkom predsedniku Džordžu V. Bušu zahvaljujući mu se na ratifikaciji protokola o članstvu Albanije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << NATO-u od strane Američkog senata. "Zahvaljujemo Vam se na Vašem doprinosu tom koraku i sarađivaćemo sa svim institucijama SAD", napisao je Beriša u poruci. Prethodno se predsednik Bamir Topi zahvalio Bušu i Sjedinjenim Državama.

***

Bugarski premijer Sergej Stanišev obratio se u petak (26. septembra) u Njujorku Generalnoj skupštini UN-a, fokusirajući se tom prilikom na samit o snabdevanju Evrope prirodnim gasom koji treba da se održi u Bugarskoj sledeće godine. Stanišev se takođe sastao sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom i ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim.

***

Kiparski predsednik Demetris Kristofijas održao je odvojene sastanke sa jermenskim i srpskim kolegama Seržom Sargisijanom i Borisom Tadićem u sedištu UN-a u Njujorku. Sargisijan i Tadić obećali su punu podršku svojih zemalja novim naporima dve zajednice na Kipru da ponovo ujedine ostrvo posle višedecenijske podele.

***

Kiparski ministar inostranih poslova Markos Kiprijanu u ponedeljak (29. septembra) je otputovao u dvodnevnu posetu Kubi. On će se sastati sa kubanskim kolegom Felipeom Perezom Rokeom sa kojim će razmotriti bilateralne odnose, pitanje Kipra i odnose između Kube i EU.

***

Makedonija očekuje da će Francuska podržati njena nastojanja za prijem u EU i NATO, izjavio je u nedelju (28. septembra) potpredsednik vlade za evropska pitanja Ivica Bočevski, posle sastanka u Skoplju sa francuskim državnim sekretarom za odbranu Žan-Mari Bokelom. Njih dvojica su razgovarali o makedonsko-francuskim odnosima i težnjama Skoplja vezanim za EU i NATO.

***

Turski predsednik Abdulah Gul izjavio je u subotu (27. septembra) da će uskoro posetiti Irak da pokaže podršku Turske iračkom narodu. Gul se u petak sastao sa iračkim kolegom Džalalom Talabanijem u sedištu UN-a u Njujorku. Oni su pored ostalog razmotrili tekuće vojne operacije Turske u severnom Iraku protiv baza terorističke Kurdistanske radničke partije.

***

Crna Gora i Rusija potpisale su sporazum kojim se ukida njihov vizni režim, javili su mediji u sredu (24. septembra). Dokument su potpisali crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen i njegov ruski kolega Sergej Lavrov u Njujorku. Sporazum stupa na snagu u oktobru.

(Razni izvori 23/09/08-30/09/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.