Demonstracija sile: Evo zašto se NATO boji Kalinjingrada više od svega na svetu

Izvor: Press, 28.Nov.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracija sile: Evo zašto se NATO boji Kalinjingrada "više od svega na svetu"

Dva napredna raketna sistema koje Rusija razmešta u Kalinjingradskoj oblasti, predstavljaju veliku opasnost po NATO
Mali deo ruske teritorije u „samom srcu“ NATO-a u Severnoatlantskoj alijansi probuđuje istinski strah, piše kolumnista Robert Farli za američki "The National Interest", a prenosi Ruska Reč.
 
Kada su >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se baltičke zemlje priključile NATO-u Kalinjingrad je postao neprijateljska teritorija u samom centru zapadne vojne alijanse. To ga je učinilo posebno osetljivim, a istovremeno i potencijalno opasnim s vojne tačke gledišta, piše Farli koga posebno plaši prebacivanje ruskih raketnih sitema S-400 i Iskander-M u Kalinjingradsku oblast.

„Kako je podrobno pisano u brojnim tekstovima objavljenim u časopisu National Interest, S-400 je jedan od najsmrtonosnijih sistema protivvazdušne odbrane u svetu“, piše autor teksta.


Foto: Reuters, Ruski raketni sistem S-400


On skreće pažnju na neke karakteristike ruskih ZRK zbog kojih će NATO-u biti „nezgodno i teško“ da obezbedi vazdušnu podršku na nebu oko baltičkih zemalja, posebno na razne rakete koje imaju domet od 40 do 400 kilometara. 

Kada je reč o Iskanderima preciznu informaciju o tome šta sve mogu zasad je teško naći, međutim, poznato je da mogu da lansiraju obične ili nuklearne bojeve glave na udaljenost od 400 kilometara, kaže Farli. 

On navodi da Moskva, ukoliko želi da izvrši pritisak na neodlučne zemlje Severnoatlantske alijanse, može da priredi moćnu demonstraciju tako što će u svoju enklavu prebacivati novo i zastrašujuće oružje.

Pritom NATO po njegovom mišljenju može da „preduzme političke korake“ usmerene na destabilizaciju situacije na toj teritoriji što Moskvi ne odgovara.


Foto: AP, Ruski raketni sistem Iskander-M


Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi pozvao je ovih dana Rusiju da ne razmešta u Kalinjingradskoj oblasti S-400 i Iskander-M, rekavši da to navodno destabilizuje evropsku bezbednost. Pritom on razume, kako je rekao, da Rusija ima pravo da razmešta te sisteme na svojoj teritoriji. 

Rusija je u više navrata isticala da jača svoju odbrambenu sposobnost odgovarajući na taj način na postavljanje američke PRO u Evropi. Kako je naglasio predsednik Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozjerov Moskva je tim povodom prinuđena da pojača sistem vazdušno-kosmičke odbrane u zapadnom smeru. Po njegovim rečima tu spada i razmeštanje S-400 i sistema Iskander u Kalinjingradu, kao i stvaranje novih formacija u Zapadnom i Južnom vojnom okrugu. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

KEC IZ RUKAVA Ruski komad zemlje od kog NATO strepi

Izvor: Blic, 29.Nov.2016, 07:54

Malo parče ruske teritorije "u samom srcu" NATO — Kalinjingrad — navodi severnoatlantski blok da se "zaista plaši", tvrdi komentator "Nešenel interesta" Robert Farli...- Kada su se baltičke zemlje priključile NATO-u, Kalinjingrad je postao neprijateljska teritorija u samom centru zapadne Alijanse....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.