Izvor: JUGpress.com, 08.Nov.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Narodne skupštine u NATO

BEOGRAD-BRISEL

U periodu od 6. do 8. novembra delegacija Narodne skupštine Republike Srbije bila u poseti Briselu. Poseta je organizovana i podržana od strane Odseka za javnu diplomatiju NATO-a, kao deo političkog dialoga i napora da se bolje predstave činjenice i objasni partnerstvo NATO-a Srbije.

U okviru posete, srpski poslanici su posetili i sedište NATO-a gde su se sastali sa nizom visokih NATO zvaničnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Tokom posete, srpski poslanici su se takođe susreli i sa ambasadorom Srbije pri NATO.

Ambasador Tacam Ildem, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju je ugostio delegaciju u sedištu NATO-a i tom prilikom podvukao važnost ovakvih poseta i njihovog doprinosa, kao i debatama koje unapređuju međusobno razumevanje, čime se direktno utiče na dalji pozitivni razvoj partnerstva i praktične saradnje.

Osim jasnih poruka da je NATO savez 29 demokratija i da NATO u potpunosti poštuje Srbiju, njenu vojnu neutralnost i da je Srbija važan i cenjen partner NATO-a srpski poslanici su imali i priliku da iz prve ruke čuju šta u stvari NATO partnerstvo znači za obe strane i kako je saradnja NATO-a i Srbije obostrano korisna.

Tokom posete, neke od pokrivenih tema obuhvatale su hibridne pretnje kao i novi bezbednosni izazovi, NATO partnerstva sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan, NATO poltike u odnosu na Rusiju. Delegacija je takođe učestvovala i u panel raspravi zajedno sa stalnim predstavnicima nekoliko zemalja članica Alijanse.

Osim NATO-a, poslanici su posetili i institucije EU: „European External Action Service“ i Evropski parlament. Tokom posete institucijama EU, teme koje su obuhvaćene bile su, naravno, odnosi između EU i Srbije, uloga i prioriteti EU, kao i to na koje načine EU komunicira o procesu pridruživanja EU u Srbiji.

Za ovu priliku, Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosne politike, dao je izjavu u kojoj naglašava važnost saradnje i usvajanje novog IPAP-a za period od 2019 – 2021.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.