Danas sastanak NATO alijanse: Glavne teme Švedska i Ukrajina

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 10:51

Danas sastanak NATO alijanse: Glavne teme Švedska i Ukrajina

Ministri odbrane NATO-a sastaju se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Planirano pridruživanje Švedske NATO-u kasni i treba da se desi sada, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uoči samog sastanka.

"Svako dalje odlaganje opterećuje strpljenje svih", rekao je Pistorijus novinarima uoči sastanka ministara NATO-a u Briselu, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije odobrila zahtev Švedske za pridruživanje Alijansi, a očekuje se da će mađarski parlament ratifikovati zahtev Stokholma krajem ovoga meseca.

Ministri odbrane NATO-a će takođe razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije i obezbeđivanju sredstava za nove odbrambene planove Alijanse.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini. U sedištu NATO-a u Briselu u sredu se sastala Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, predvođena SAD-om, da bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine.

Ministri odbrane će danas razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim članicama Alijanse i Kanadi.

Stoltenberg je istakao da se ove godine očekuje da će 18 članica Alijanse potrošiti dva odsto svog BDP-a na odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.