Danas otvaranje Avalskog tornja

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas otvaranje Avalskog tornja

BEOGRAD – Avalski toranj, jedan od simbola Beograda koji su vazdušne snage NATO srušile 1999. tokom bombardovanja SR Jugoslavije, danas će svečano biti otvoren u prisustvu najviših državnih zvaničnika.

Svečanom otvaranju će, kako je najavljeno, prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković sa članovima kabineta i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Otvaranje Avalskog tornja dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << puta je odlagano, prvi put zbog solidarnosti sa građanima Evrope koji su bili u žalosti zbog tragične pogibije poljskog predsednika Leha Kačinjskog i poljske delegacije, a drugi put zbog najavljenih loših vremenskih prilika.

Posetioci će, kako su najavili organizatori, moći da uživaju u audio-vizuelnom spektaklu, a svečano otvaranje prenosiće Radio-televizija Srbije.

Avalski toranj je visok 204,5 metara, metar viši nego stari i najviša je građevina na Balkanu.

Na izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature, a njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale.

Vrh antene novog tornja napravljen je od nesagorivih materijala.

Na 120. metru nalazi se restoran površine 100 metara kvadratnih, a posetioce će do vidikovca, koji se nalazi na 124. metru visine, prevoziti dva lifta brzinom od tri metra u sekundi.

Elektrooprema ugrađena u ovo zdanje predstavlja najmoderniji sistem te vrste, jedan od sedam takvih u Evropi. Osvetljen od temelja do vrha, zahvaljujući agregatima, ne može ostati bez napajanja električnom energijom.

U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlana najzaslužnijih donatora i učesnika akcije „Izgradimo toranj na Avali”. Prva je svoj otisak ostavila, sada pokojna, slikarka Olja Ivanjicki, koja se poklonivši svoje slike pridružili akciji.

Među 200 otisaka nalaze i dlanovi pet akademika - Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića, kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.

Izgradnja novog tornja počela je 2005. godine, a završena je u novembru 2009. Izgradnja je izvođena ne odstupajući od projekta arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja.

Projekat i nadzor radova povereni su Saobraćajnom institutu CIP, a izvođač radova bilo je građevinsko preduzeće „Ratko Mitrović”. Stari avalski toranj projektovan je od 1959 -1960. godine, građen od 1961. do 1964, a otvoren 1965. godine.

Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših TV repetitora u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

Tanjug

[objavljeno: 21/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.