Danas je istorijski dan

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Danas je istorijski dan"

Brisel -- Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu.

Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u prisustvu ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Na ceremoniji u sedištu NATO, Dimitrov se pozdravio sa ambasadorima svih zemalja članica koji su jedan po jedan po abecednom redu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilazili da potpišu dokument.

Pristupne protokole sa budućim članicama obično potpisuju ministri spoljnih poslova, ali su Protokol sa Makedonijom potpisali ambasadori zemalja članica pri NATO da bi se ubrzala integracija te zemlje u Alijansu.

Po potpisivanju Pristupnog protokola, Makedonija će učestvovati na sastancima NATO bez prava glasa, a punopravna članica postaće kada svih 29 zemalja Alijanse u parlamentima ratifikuju protokol. Prespanskim dogovorom je predviđeno da to prvo uradi Grčka, što je najavljeno za 8. februar.

Sedam dana nakon što Grčka ratifikuje Protokol, Makedonija će formalno promeniti ime u Severna Makedonija.

Uobičajeno ja da proces pristupanja u NATO traje oko 18 meseci, ali prema najavama iz sedišta Alijanse koje su preneli makedonski mediji, Severna Makedonija može da očekuje punopravno članstvo u junu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je povodom potpisivanja pristupnog protokola sa Makedonijom da je "danas istorijski dan".

"Svi NATO saveznici potpisali su Pristupni protokol sa Makedonijom koji će doneti više sigurnosti i prosperiteta čitavom regionu", napisao je Stoltenberg na Tviteru po okončanju ceremonije u Briselu. "Radujem se danu kada će se 30 zastava vijoriti ispred sedišta NATO", naveo je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potpisan protokol o pristupanju Makedonije NATO

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Feb.2019

Protokol o pristupanju Makedonije NATO potpisan je danas u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu...Protokol su potpisali ambasadori 29 zemalja članica u ;prisustvu ;ministra spoljnih poslova Makedonije Nikole Dimitrova i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga...Na ceremoniji u sedištu NATO,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.