Dačić: Srbija visoko ceni rusku pomoć u uklanjanju bombi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija visoko ceni rusku pomoć u uklanjanju bombi

NIŠ - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija visoko ceni gest Ruske Federacije koja humanitarnim radom pomaže uklanjanje kasetnih bombi iz perioda NATO bombardovanja sa niškog civilnog aerodroma.

Dačić je u Nišu, zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Konuzinom, obišao ruski odred deminera i specijalaca koji rade na uklanjanju kasetnih bombi bačenih 1999.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Podsećajući da ruski specijalci, koji su pripadnici ruske državne agencije, rade u Nišu bez naknade, Dačić je dodao da je taj gest "način da se umanje efekti bombardovanja iz 1999. godine".

"Zatražio sam od svih državnih organa da se boravak ruskih specijalaca oslobodi svih naknada, što podrazumeva i oslobađanje naknada za uvoz njihove opreme sa kojom rade na aerodromu", kazao je Dačić.

Ambasador Konuzin i direktor Agencije za razminiranje Srbije Petar Mihajlović potvrdili su da se nastavljaju razgovori o produžetku saradnje na razminiranju delova tertitorije u Srbiji na kojima se još nalaze kasetne bombe.

Ruski specijalci su dosad našli 13 kasetnih bombi na niškom aerodromu od 31. jula, kada su počeli akciju čišćenja, kao i pet avio bombi, tri minobacačke mine, 20 metaka za protivavionski top i jedan detonator, pri čemu deo mina potiče iz Drugog svetskog rata.

Od ukupno 704 kvadratna metra na kojima ima mina, do sada su pretražena 132 kvadratna metra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.