Da li smo konačno dočekali kraj rata Rusije i NATO?

Izvor: B92, 03.Mar.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li smo konačno dočekali kraj "rata" Rusije i NATO?

Načelnik generalštaba ruske Armije Valerij Gerasimov razmotrio je sa šefom Vojnog komiteta NATO Petrom Pavelom perspektive obnove vojne saradnje.

To je prvi kontakt dve strane od marta 2014. godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, telefonski razgovor je održan na inicijativu Alijanse.

"To je prvi kontakt na tako visokom nivou na vojnoj liniji nakon što je Savet Rusija- >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO doneo odluku o zamrzavanju odnosa", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su u razgovoru strane razmenile mišljenja o aktuelnim pitanjima bezbednosti, perspektivama obnavljanja vojne saradnje, sprečavanju incidenata i učešću predstavnika Alijanse u međunarodnim događajima koje organizuje Rusija.

Gerasimov je obratio pažnju na zabrinutost Moskve zbog pojačanih vojnih aktivnosti Alijanse u blizini njenih granica, kao i zbog razmeštanja sistema jedinica prethodnice.

"Strane su potvrdile neophodnost uzajamnih koraka, usmerenih na smanjenje napetosti i stabilizaciju situacije u Evropi", navodi se u saopštenju i dodaje da su se Gerasimov i Pavel dogovorili da nastave kontakte.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.