DVANAEST GODINA OD UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE

Izvor: Kurir, 11.Apr.2011, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVANAEST GODINA OD UBISTVA SLAVKA ĆURUVIJE

BEOGRAD - Danas se navršava 12 godina od ubistva nekadašnjeg vlasnika Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije, koji je ubijen ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda za vreme NATO bombardovanja SRJ.

Nakon više od decenije od Ćuruvijinog ubistva istražni organi još nisu otkrili ko su izvršioci, ni ko je naredio tu likvidaciju.

U prisustvu članova porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i kolega predstavnici nezavisnog udruženja novinara Srbije položiće danas venac na spomen'obeležju na mestu gde je ubijen.

"Ubice koje su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka do danas nisu pronađene, a Ćuruvijina porodica, prijatelji i kolege smatraju da ubistvo ima političku pozadinu zbog njegovih oštrih reči i kritičkih stavova o režimu Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ćuruvija je ubijen na Vaskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred ulaza u zgradu Svetogorskoj ulici, pet dana pošto je u tadašnjem dnevnom listu Politika ekspres optužen za "priželjkivanje bombi i izdaju".

Istraga je, posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa "zadatka".

Ćuruvija je ubijen iz automatskog pištolja, najverovatnije "škorpiona", u trenutku kada je sa svojom prijateljicom Brankom Prpom ušao u pasaž zgrade.

Specijalno tužilaštvo je u januaru 2007. godine podnelo zahtev za sprovođenje određenih istražnih radnji u vezi sa ubistvom Ćuruvije, a istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svedoka povodom tog zločina.

Pored ostalih saslušano je "27 pratilaca" pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.