DRAMA NA SEVERU EVROPE, NATO JE SPREMAN Čudna dešavanja na Baltičkom moru, ovakva sabotaža nije zabeležena do sada

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2023, 12:51

DRAMA NA SEVERU EVROPE, NATO JE SPREMAN Čudna dešavanja na Baltičkom moru, ovakva sabotaža nije zabeležena do sada

Deset severnoevropskih zemalja, uključujući Finsku, Švedsku i Estoniju, pristalo je da pojača nadzor ključne infrastrukture.

Gasovod Baltikonektor između Finske i Estonije morao je da bude zatvoren - verovatno zbog sabotaže. Naknadno je otkriveno da je oštećen i podvodni kabl između Estonije i Švedske, piše nemački Der Spiegel.

Navodno u isto vreme kada je oštećen gasovod između Estonije i Finske, oštećen je i podvodni telekomunikacijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kabl između Estonije i Švedske. Švedski ministar civilne zaštite Karl-Oskar Bohlin rekao je da su vlasti u proteklih nekoliko dana primile informacije koje pokazuju da je kabl oštećen. Ali, još nije jasno šta je uzrokovalo štetu.

Budući da je telekomunikacijski kabl samo "delimično oštećen", on i dalje radi, objasnio je ministar. Prema njegovim rečima, incident se dogodio u istom "vremenskom periodu" kao i moguća sabotaža gasovoda Baltikonektor između Finske i Estonije. Prema vladinim informacijama, takođe je otkriven kvar na telekomunikacijskom kablu između dve zemlje.

Gasovod Baltikonektor u Baltičkom moru morao je da bude zatvoren pre više od nedelju dana zbog pada pritiska. Prema informacijama iz Vlade, do oštećenja gasovoda i telekomunikacijskog kabla došlo je zbog spoljnih uticaja.

- Sve što možemo reći jeste da je to bila spoljna sila - rekao je finski ministar okoline Kai Mikanen. Međutim, njegova će zemlja pričekati dodatne dokaze pre nego što iznese konačne zaključke. Prema istražiteljima, moglo bi da se radi o sabotaži.

Norveški seizmološki institut čak je i zabeležio "verovatnu ekpsloziju" 8. oktobra tačno u 1.20. eksplozija se dogodila u Baltičkom moru između Finske i Estonije.

- Magnituda je procenjena na 1,0, što je puno niže od eksplozije Severnog toka otkrivene u septembru 2022. Dalja analiza podataka je u toku - objavili su iz NORSAR-a.

U slučaju da se dokaže sabotaža, NATO je najavio "odlučan odgovor" vojnog saveza. Nakon incidenta, deset severnoevropskih zemalja, uključujući Finsku, Švedsku i Estoniju, pristalo je da pojača nadzor ključne infrastrukture.

Prema operatoru, popravci gasovoda Baltikonektor trajaće najmanje pet meseci. Gasovod je pušten u rad 2019. i bio je jedini put kojim je Finska mogla da uvozi plin otkako je uvoz prirodnog plina iz Rusije prekinut u maju 2022. zbog rata u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.