DRAMA NA NEBU IZNAD EVROPE: Raketa pala na NATO članicu, ispalila je susedna zemlja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 08:59

DRAMA NA NEBU IZNAD EVROPE: Raketa pala na NATO članicu, ispalila je susedna zemlja!

Raketa, poznata kao Texus-58, deo je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija

Istraživačka raketa koju je rano u ponedeljak lansirao "Sweden Space Corp" (SSC) iz svemirskog centra Esrange u severnoj Švedskoj pokvarila se i sletela 15 km unutar susedne Norveške.

Raketa je dosegla visinu od 250 kilometara gde su izvedeni eksperimenti u nultoj gravitaciji, navodi se u saopštenju agencije.

- Pala je u planine na 1.000 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << visine i 10 kilometara od najbližeg naselja - rekao je za Reuters Filip Olson, šef komunikacija u SSC-u.

Švedska svemirska korporacija (SSC), koja poseduje i vodi centar, se izvinila, a zatim su dodali da je istraga u toku. Međutim, Norveška je kritikovala Švedsku jer ih nije zvanično obavestila.

- Ovo je odstupanje koje shvatamo ozbiljno. Još je prerano da se nagađa o uzroku i čekamo više informacija iz trenutne istrage - rekao je Marko Koberg iz Esrange Space Centera.

SCC je rekao da su norveške i švedske vlasti kontaktirane ubrzo nakon incidenta, piše BBC.

Norway chastises Sweden after rocket goes awry https://t.co/vHrsuDiA1b

— BBC News (World) (@BBCWorld) April 26, 2023

Međutim, norveško ministarstvo spoljinih poslova saopštilo je da nije bilo propisno obavešteno ni o sletanju rakete ni o vraćanju njenog tereta, kao i  da ozbiljno shvata svaku neovlašćenu aktivnost unutar svojih granica.

- Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima - navodi se u saopštenju.

.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.