Crnogorski ministar odbrane stoji iza raspoređivanja u NATO

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski ministar odbrane stoji iza raspoređivanja u NATO

Nije moralno samo uživati zaštitu NATO-a, a ne doprinositi njegovim globalnim bezbednosnim snagama, kaže ministar odbrane Boro Vučinić.

06/09/2010

Nedjeljko Rudović za Southeast European Times iz Podgorice – 06/09/10

Trideset jedan vojnik iz Crne Gore upućen je prošlog meseca u Avganistan da zameni sadašnji kontingent zemlje u okviru snaga NATO-a. Prvi crnogorski kontingent upućen >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je u martu.

"Ti hrabri ljudi čvrsto su odlučili da provedu sledećih šest meseci u Avganistanu", izjavio je crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić na svečanom ispraćaju 20. avgusta. "Oni idu da pomognu u održavanju globalnog mira na najkritičnijem mestu na planeti".

Međutim, ta odluka je izazavala kritike opozicionih stranka, koje kažu da je to nepotreban rizik.

Oni tvrde da ministarstvo pokušava da "plati" za pristupanje zemlje Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), što je finalni korak pre ulaska u Alijansu. Zemlja je dobila poziv za MAP u decembru 2009. godine.

Međutim, prema Vučinićevim rečima, takve optužbe su neosnovane.

"Svesni da nije odgovorno, čak i moralno gledano, samo uživati zaštitu sistema, smatrali smo da bi trebalo da damo doprinos i zato smo zaključili da, kao odgovoran partner NATO-a i međunarodne zajednice, treba da učestvujemo u misiji ISAF, sa svojim realnim mogućnostima", izjavio je Vučinić u intervjuu za SETimes.

Upitan šta će se promeniti nakon što Crna Gora postane deo Alijanse -- da li će vojska, koja broji oko 2.300 pripadnika, morati da menja svoje standarde i na koji način bi to moglo da se finansira -- Vučinić je rekao da je dosta toga već urađeno u pogledu obuke, opreme i procedura.

"Proces prilagođavanja biće uspešno završen. U pogledu troškova, Crna Gora se obavezala da izdvoji oko 2 odsto BDP-a za odbranu, što je standard za zemlje članice NATO-a. U godinama krize bili smo prinuđeni da smanjimo troškove, ali ćemo težiti približavanju tom standardu u budućnosti", rekao je Vučinić.

Međutim, on nije želeo da prognozira kada će Crna Gora postati članica NATO-a.

"To zavisi od ispunjenja zadataka iz MAP-a i političke procene zemalja NATO. Iskustva su različita, ali ono što je važno jeste da je Crna Gora već priznata kao pouzdan partner u evroatlantskim strukturama. Verujem da se mi, kao uvek, brzo pomeramo ka punopravnom članstvu. Naša je odgovornost da ispunimo [te] obaveze, a [odgovornost] naših partnera je da odluče kada smo spremni da se pridružimo NATO-u", rekao je on.

Da bi ostvarila svoj cilj i pridružila se Alijansi, vlada mora da dobije bitku na domaćem terenu. Istraživanja pokazuju da samo oko 40 odsto građana podržava članstvo u NATO-u.

"Većina zemalja u regionu imala je sličan razmer među stanovništvom u ovoj fazi pridruživanja", rekao je Vučinić. "Uveren sam da će se mišljenje promeniti, kao i u drugim zemljama, kako budu postajali zainteresovaniji i informisaniji u pogledu prednosti članstva".

NATO znači mir na Balkanu, ističe on.

"Mnogi još uvek ne mogu da sagledaju šta se dogodilo devedesetih godina ili sadašnje regionalne okolnosti. Smatram da smo dužni da izaberemo najbolji način da obezbedimo svoju budućnost, a to je bez sumnje članstvo u NATO-u i EU", rekao je on.

Vučinić se nada da neće biti novih sukoba, ali upozorava da bi otvorena pitanja, kao što su odnosi između Srbije i Kosova i situacija u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica trebalo pažljivo da prati.

"Integracija regiona uticaće na njegovu stabilnost. Nažalost, zapadni Balkan još uvek nije samoregulišući mehanizam kontrole, tako da se postavlja pitanje integracije kao uslova bezbednosti, a to je blisko povezano", rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.