Crne rupe u okeanu

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2013, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crne rupe u okeanu

01.03.2013. -

Pojam crne rupe u Vasioni poznat nam je od školskih dana. Nad njihovom fizičkom prirodom lome glave generacije naučnika. Nedavno se pojavio i novi pojam: crna rupa u okeanu. Ove rupe, za razliku od kosmičkih, čovečijih ruku su delo.

Stručnjaci NATO-a tako su nazvali ruske dizel podmornice 636 projekta klase Kilo. Uzrok je krajnje mali šum ovih podmornica, maksimalno teško detektovanje, ističe vojni ekpsert, odgovorni urednik ruskog Nezavisnog vojnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pregleda Viktor Litovkin.

- To su dobre podmornice sa dobrim torpednim, indijskim i raketnim naoružanjem. One su opremljene supersoničnim protivbrodskim raketnim kompleksom Klab koji se odlično pokazao na podmornicama koje Rusija isporučuje ratnoj mornarici Indije.

Podmornice Kilo su modifikacija Vašavjanke, koju je Rusija počela da proizvodi već pre tri decenije. Podmornice Kilo čuvaju osnovne karakteristike i arhitekturu podmornice Vrašavjanka, ali njihova oprema, sredstva za obezbeđenje života, sasvim su savremeni. Ova plovila ispod vode mogu da se kreću brzinom od 37 kilometara na sat. Mogu da zaranjaju na dubinu od 300 metara i da se nalaze u autonomnoj plovidbi do 45 dana.

Dve takve podmornice ove godine će biti poslate u Vijetnam. Izgrađene u Sankt-Peterburgu, one su već porinute, prva sada prolazi podvodna ispitivanja u Baltičkom moru. A ukupno, u skladu sa rusko-vijetnamskim ugovorima, republika će dobiti 6 podmornica klase Kilo. Realizacija čitavog ugovora u vrednosti oko dve milijarde dolara planira se do 2016. godine. Viktor Litovkin ističe:

- Teško je proceniti značaj ovih podmornica za Vijetnam. Republika pomoću njih može efikasnije da zaštiti svoje teritorijalne vode, svoju pomorsku ekonomsku zonu, svoje ostrve i naftne platforme. Nadvodna flota i podvodna flota treba da deluju u kompleksu. Nadvodni brodovi treba da budu zaštićeni ispod vode. I naprotiv, izlazak podmornica u more, posebno nedaleko od svojih obala, uvek treba da bude pokriven brodovima.

Vijetnam je tradicionalni partner Rusije u vojno-tehničkoj saradnji. Udeo Rusije na tržištu naoružanja Vijentama u poslednjih 10 godina je dostigao 90%. Sada su oružana preduzeća Rusije zatrpana narudžbinama iz inostranstva. Ali na rpvom mestu je zadatak isporuka za rusku armiju i flotu. I tek zatim na red stižu strani naručioci.

Situacija sa podmornicama za Vijetnam je izuzeak, kada se u prvom redu radi strana narudžbina.

Aleksej Sjunerberg,

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org/Mike1979 Russia/cc-by-sa 3.0    
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.