Crna Gora između NATO i Rusije

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora između NATO i Rusije

Najavljeno usvajanje izjave ruske Dume o protivljenju ulaska Crne Gore u NATO spada u sam vrh autizma, političkog bezobrazluka i nedvosmislene agresije na nezavisnu zemlju, saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

Ruska državna Duma razmatra nacrt izjave, u kojem se deputati obraćaju kolegama iz crnogorskog parlamenta, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Parlamentarne skupštine OEBS-a, sa pozivom da se uzdrže od širenja Alijanse.

Crnogorski pokret navodi kako već duže vreme upozoravaju crnogorsku javnost da je Crna Gora napadnuta i iznutra i spolja.

Saopštenje Crnogorskog pokreta došlo je kao reakcija na izjavu zamenika ruskog ambasadora u Podgorici Vladimira Gurka, koji je juče rekao da je Moskva "ozbiljno zabrinuta ubrzanom integracijom Crne Gore u NATO".

- Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može, ne samo naneti ozbiljnu dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbednosti - deo je izjave ruske Dume koju je na konferenciji samo za odabrane medije pročitao zamenik ambasadora Rusije u Crnoj Gori, Vladimir Gurko i istakao istakao da Rusija poziva da se još jednom odmere sve prednosti i mane "ishtirenog pristupanja Crne Gore Alijansi".

Danas se oglasio i šef Komiteta za inostrane poslove ruske Dume Aleksej Puškov ustvrdivši da je većina Crnogoraca protiv članstva Crne Gore u NATO.

- Bilo koje istraživanje javnog mnjenja bi pokazalo da u Crnoj Gori ne postoji većina koja bi podržala ulazak zemlje u NATO - rekao je Puškov.

Cilj izjave, koju bi trebalo da usvoji ruska Duma je sprečavanje ili makar odgađanje poziva Crnoj Gori da se pridruži NATO-u, smatra specijalni izveštač za Balkan ruskog lista Komersant Genadi Sisojev.

On smatra da će Duma tu izjavu sigurno usvojiti, čim je odobrio Komitet za međunarodne odnose.

Tu, kako je rekao za radio Antena M, neće biti nikakvog iznenađenja.

- U principu, Rusija nikada nije krila da joj se ne sviđa proširenje NATO-a i jasno saopštavala da se protivi, bez obzira na to da li se radi o Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj zemlji. Ta izjava znači da je stav Rusije pooštren, to se nije desilo ni juče, ni prekjuče. Očigledno, cilj ove izjave je da se spreči ili makar da se odgovi poziv Crnoj Gori u decembru - kazao je Sisojev i dodao da je na jučerašnjoj konferenciji Ambasade Rusije u Podgorici zapravo zvanično prnesen stav, koji je prethodno zauzeo Komitet za međunarodne odnose i koje će danas samo potvrditi Državna duma.

On smatra da Rusija neće uspeti u svoj nameri kada je posredi Crna Gora i njene put u NATO.

- U tom smislu Rusija može da preduzme neke mere, poput onih ekonomskih, koje je preduzela u avgustu, kada se Crna Gora priključila sankcijama Evropske unije - zaključio je Sisojev izjavi za radio Antenu M.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da odluku o članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi donose zvanična Podgorica i članice Saveza, i da niko drugi nema pravo da se meša u takvu odluku.

Premijer Srbije Milo Đukanović rekao je danas da je aktuelna vlada u ovom mandatu Crnu Goru dovela pred vrata NATO-a, i dodao da očekuje pozivnicu za članstvo u toj organizaciji početkom decembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.