Izvor: Nezavisne Novine, 04.Sep.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Ništa ne može ugroziti put BiH ka NATO-u

MOSTAR - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas da vjeruje da će BiH do kraja godine dobiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u /MAP/ i da će parlament usvojiti izmjene Izbornog zakona.

"Naš NATO put ne može niko blokirati. Sve srpske stranke imaju zajednički stav i oni svoj stav u vezi sa NATO savezom usaglašavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa Srbijom. Što se tiče MAP-a, imamo jedinstven stav svih srpskih stranaka da on ide i uvjeren sam da ćemo u decembru dobiti aktivaciju MAP-a", rekao je Čović novinarima u Mostaru u pauzi zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora /HNS/.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Čović je izrazio uvjerenje da će se u oktobru u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH raspravljati o ovom zakonu i da će do kraja godine biti usvojene izmjene, a potom tekst usaglašen sa tekstom izmjena ovog zakona koji je usvojio Dom naroda.

"Svako rješenje koje garantuje da će hrvatski narod birati svoje predstavnike u Domu naroda, odnosno Predsjedništvu BiH za nas je prihvatljivo", naglasio je Čović.

On nije želio da komentariše izjave predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože LJubića o "prelasku rubikona" ukoliko ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH. "Ne želim da komentarišem šta će biti ako bude, pitajte LJubića šta znači `rubikon`", dodao je Čović.

On je naglasio da HNS ima zajednički stav o svim važnim pitanjima kao što su izborni zakon i zakon o RTV sistemu, što nekima smeta.

Čović je rekao da Predsjedništvo BiH radi dosta dobro. "U Predsjedništvu ne postoji nijedan dokument ni akt koji čeka", istakao je on.

On je naveo da su članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisom Zvizdićem, Vjekoslavom Bevandom i Mirkom Šarovićem o radu Savjeta ministara i eventualnom izglasavanju nepovjerenja, navodeći da parlamentarna većina ne funkcioniše.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu Koordinacije Srba da u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bude izglasana konstitutivnost Srba, te optužbama SDA da je HDZ glavna prepreka za to, Čović je rekao da je stav HDZ-a da na cijelom prostoru BiH treba do kraja realizovati pitanje konstitutivnosti tri naroda.

On je naveo da sve što govori za Hrvate, isto misli o bošnjačkom i srpskom narodu gdje su manjina.

"Značajan dio BiH je etnički očišćen, Hrvati su prebrisani, značajan dio Federacije BiH je bez Hrvata, a tako i u Republici Srpskoj. Jesam za to da se ova pitanja stave na sto i počnu rješavati, bez ikakve eksluzivnosti. Na isti način treba riješiti pitanja za sva tri naroda na prostoru cijele BiH", dodao je Čović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.