Članstvo u NATO je priprema za članstvo u EU

Izvor: Akter, 15.Dec.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članstvo u NATO je priprema za članstvo u EU

Između interesa i vrednosti NATO-a i Evropske unije postoji veliko poklapanje, te članstvo jedne zemlje u Alijansi može biti dobra priprema za njeno pridruživanje Uniji, poručeno je danas na otvaranju drugog dana Treće beogradske NATO nedelje

Podsetivši da se Hrvatska pridružila NATO-u pre pet godina, ambasador te zemlje u Beogradu Gordan >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Markotić rekao je da je Zagreb to učinio u nameri da se priključi EU jer je, kako je naglasio, članstvo u NATO-u jedan od kamena temeljaca na putu političke zrelosti i modernizacije zemlje.

"Vrednosti NATO-a poput parlamentarne demokratije, ličnih sloboda, tržisne ekonomije i vladavine prava su fundamentalne vrednosti EU tako da često možemo čuti da je članstvo u NATO priprema za članstvo u EU", rekao je on na panelu "Iskustva zemalja članica NATO i partnera – za buduće zemlje i partnere", u ambasadi Slovačke u Beogradu.

On je dodao da članstvo u NATO nije važno samo sa bezbednosnog aspekta već je ono, između ostalog, značajno za razvoj turizma i dovođenje stranih investicija.

"Zemlja je stabilnija i privlačnija stranim investitorima jer je deo kolektivne odbrane i strukture što garantuje mir i stabilnost. Važno je da imovinska i finansijska sredstva budu sigurna jer je to prilika za investiciona ulaganja",  istakao je on.

Markotić je čestitao Crnoj Gori na pozivu da se pidruži NATO-u istakavši da prihvatanje novih članica pod "NATO krovom" vodi široj bezbednosti i sigurnosti.

Ambasador Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad istakao je da se u NATO-u odlučuje jednoglasno o, između ostalog, primanju novih članica ili učešću u vojnim misijama i podvukao da takva saradnja i zajedničke vrednosti unutar Alijanse pomažu osećaju integrisanosti.

"O svim spoljnopolitičkim pitanjima zajedno razgovaramo i to nas je približilo spoljnoj politici EU", smatra Bjornstad i dodaje da u Norveškoj vlada snažan osećaj bezbednosti od kada je članica NATO-a .

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič istakao je da se Ukrajina, nakon odlaska s vlasti prdsednika te zemlje Viktora Janukoviča, opredeila za pridruživanje NATO-u i da sada 50 odsto njenih građana sada podržava članstvo u Alijansi.

On je ocenio da je ranija politika neutralnosti Ukrajine bila "neizvodiva i nemoguća" naglasivši da je NATO jedina "efikasna I delotvorna organizacija u evroatlanskoj oblasti" .

Ministar savetnik u ambasadi Crne Gore u Srbiji Čedomir Fuštić istakao je da je Crna Gora još 2006. godine postavila sebi za cilj da se priključi NATO-u i EU zbog čega je, kako je rekao, učinila sve da se uskladi sa porodicom modernih demokratskih zemalja koje dele vrednosti EU.

"Naš proceš pridruživanja NATO bio je od velike pomoći pri preduzimanju reformi koje su deo samog procesa evropskih integracija", naveo je on.

Kako je istakao, pridruživanje Crne Gore NATO-u će unaprediti regionalnu stabilnost i pozitivno uticati na evropske integracije drugih zemalja koje teže članstvu u Alijansi, poput Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Fuštić je dodao da Crna Gora podržava zemlje u regionu koje žele da se pridruže NATO-u, ali i poštuje one koje žele da ostanu neutralne.

Vojni ataše ambasade Austrije u Beogradu Tomas Ahamer podsetio je da Austrija nije članica NATO-a, ali da učestvuje u nekim vojnim misijama Alijanse jer, kako je rekao, to jača evroatlanski politički dijalog.

"Evropska unija i NATO su vrlo bliski. Činjenica je da su 22 države članice obe ove organizacije što ukazuje na preklapanje interesa", zaključio je Ahamer.

Treća beogradska NATO nedelja održava se uz podršku NATO Odeljenja za javnu diplomatiju i Fondacije braće Rokefeler.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Članstvo u NATO dobra priprema za članstvo u EU"

Izvor: B92, 15.Dec.2015

Između interesa i vrednosti NATO i EU postoji veliko poklapanje, te članstvo jedne zemlje u NATO može biti dobra priprema za njeno pridruživanje EU...To je poručeno na otvaranju drugog dana Treće beogradske NATO nedelje...Podsetivši da se Hrvatska pridružila NATO-u pre pet godina, ambasador te...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.