Članovi Sinoda i ministri razgovarali o obnovi manastira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Sinoda i ministri razgovarali o obnovi manastira

BEOGRAD - Članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve i ministri Vlade Srbije razgovarali su danas o potrebi hitne obnove i zaštite više od 150 hramova i manastira koje su porušili albanski ekstremisti posle NATO intervencije na SRJ 1999. godine, a koji su pod zaštitom UN, saopšteno je na sajtu SPC-a.

Sastanak članova Sinoda sa ministrima inostranih poslova Vukom Jeremićem, Kosova i Metohije Goranom Bogdanovićem i kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nebojšom Bradićem održan je u Srpskoj patrijaršiji, povodom pete godišnjice od albanskog napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

U napadi 17. marta 2004. godine poginulo je 19 ljudi, a 950 je ranjeno, više od 4.000 Srba je proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a spaljeno je i uništeno 35 hrišćanskih svetinja, saopšteno je na sajtu SPC-a.

U razgovoru je istaknuta potreba hitnog nastavka obnove spaljenih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Memorandumom o razumevanju, koji je 2005. godine potpisao patrijarh srpski Pavle.

Sastanku je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije po pitanjima Kosova i Metohije Mlađan Đorđević.

Konstatovano je da počinioca nisu pronađeni ni posle pet godina, ali je iskazano očekivanje da će predstavnici UNMIK-a i Euleksa pomoći da se nalogodavci i glavni počinioca ovog ekstremističkog čina u što kraćem roku nađu i izvedu pred lice pravde.

Od međunarodne zajednice se, kako se navodi, očekuje maksimalna pomoć u procesu povratka prognanih i izbeglih na Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.