Članica NATO otkriva: Deportacija sledi za 1.167 Rusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 10:34

Članica NATO otkriva: Deportacija sledi za 1.167 Rusa

Više od hiljadu ruskih državljana u Letoniji je suočeno sa deportacijom jer nisu ispunili uslove izmena Zakona o imigraciji, a Kancelarija za državljanstvo i migracije najavljuje da će proces biti složen, ocenjujući razloge građana u prvoj fazi, dok će prinudna deportacija početi ako ne napuste zemlju u roku od 30 dana nakon naloga. Više od hiljadu ruskih.

Više od hiljadu ruskih državljana suočiće se sa deportacijom iz Letonije, javila je agencija LETA, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se na Letonsku kancelariju za državljanstvo i migracije.

- Prema poslednjim informacijama, deportacija iz Letonije preti za 1.167 ruskih državljana koji nisu ispunili uslove izmena Zakona o imigraciji i nisu podneli zahtev za boravišnu dozvolu za život u zemlji - precizira se u saopštenju.

U Kancelariji su naveli da je u decembru 2023. godine saopšteno da bi 1.213 ruskih državljana moglo biti deportovano, ali se kasnije ispostavilo da je 46 ljudi već napustilo zemlju.

Prema podacima ove institucije, među onima koji bi mogli biti proterani ima ujednačen broj muškaraca i žena, a 789 Rusa je starije od 60 godina.

Direktor kancelarija Majra Roze priznala je da će proces deportacije Rusa iz Letonije biti "veoma složen i opterećujući".

Prema njenim rečima, u prvoj fazi od građana Rusije će se tražiti da objasne zašto ne odlaze, a u februaru će ta objašnjenja biti razmotrena i ocenjena.

Ako Rusi ne napuste Letoniju u roku od 30 dana nakon naloga za deportaciju, počeće prinudna deportacija.

Vlada Letonije je u avgustu 2022. odlučila da produži privremene boravišne dozvole Rusima samo u izuzetnim slučajevima, a da im izdaje dozvole za stalni boravak samo ako do septembra 2023. polože ispit iz državnog jezika na nivou koji nije niži od A2.

Od ispita su oslobođena lica mlađa od 15 i starija od 75 godina.

Prema izmenama imigracionog zakona, Rusi su imali mogućnost da ponovo polažu letonski ispit do 30. novembra, u kom slučaju im je važenje boravišne dozvole produženo do kraja 2023. godine.

Srbija Danas/Sputnjik
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.