Cilj dogovora Hrvatske i Kosova jačanje regionalne bezbednosti

Izvor: Southeast European Times, 26.Jun.2012, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj dogovora Hrvatske i Kosova jačanje regionalne bezbednosti

Akcioni plan vojne saradnje između Hrvatske i Kosova pozdravljen je kao korak ka NATO-u.

26/06/2012

Safet Kabašaj i Dražen Remiković za Southeast European Times iz Prištine i Zagreba -- 26.6.2012.

Lideri Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske trebalo bi da izađu sa strategijom saradnje u četvrtak (28. juna), kada hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović dolazi u posetu Prištini.

Akcioni plan >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zasnovan je na memorandumu o razumevanju, koji su potpisali Kotromanović i ministar za KBS Agim Čeku u Zagrebu ranije ovog meseca.

„Akcionim planom se precizno definiše saradnja između Oružanih snaga Hrvatske i Kosovskih bezbednosnih snaga na mnogim poljima, uključujući obrazovanje i obuku koju hrvatske snage mogu da ponude KBS-u“, rekao je komandant tih snaga Kadri Kastrati za SETimes.

Kosovo ima slične sporazume sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Turskom i sa nekim zapadnim zemljama, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

„Ovim sporazumom definišu se pitanja vojno-tehničke saradnje, obuka pripadnika kosovskih oružanih snaga u Hrvatskoj vojnoj školi, obuka vojnih pilota, medicinska obuka i obuka za pripremu za učešće u međunarodnim vojnim operacijama“, reklo je za SETimes ministarstvo odbrane.

Davor Đenero, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, kaže da su takvi sporazumi izuzetno važni za sve zemlje jugoistočne Evrope, kao i da je ovo konsolidacija posleratnog Balkana.

Ovo je korak ka integraciji Balkana u NATO, dodao je on, jer to predstavlja mrežu regionalne bezbednosti; na taj način balkanske zemlje grade kompletnu sliku odbrambenog sistema.

„Hrvatska je već članica NATO-a, a ti ugovori su politički toliko važni čak i za Kosovo kao najmlađu državu na Balkanu. Hrvatska na ovaj način preuzima ulogu mentora Kosova, kao što je učinila Mađarska pre nego što se Hrvatska pridružila NATO-u“, rekao je Đenero za SETimes.

KBS su multietničke, lako naoružane snage uspostavljene Ahtisarijevim planom, koje čini 2.500 aktivnih i 800 pripadnika rezervnog sastava. Za sada su uglavnom odgovorne za reagovanje na krize, ali će biti oblikovane i pripremljene da obavljaju i druge bezbednosne dužnosti.

Snage učestvuju i u drugim regionalnim vojnim i bezbednosnim aktivnostima. Dvanaest kadeta KBS raspoređeno je prošle nedelje na vojnom poligonu Krivolak u Makedoniji, kako bi učestvovali u obuci sa 14 drugih zemalja.

Hrvatske oružane snage postale su deo KFOR-a u julu 2008. godine. Osnovni zadatak hrvatskog kontingenta je prevoz ljudi i tereta.

„Ministarstvo snaga bezbednosti namerava da pretvori Kosovo iz zemlje korisnika bezbednosti u zemlju pružaoca bezbednosti, preko tesne bilateralne i multilateralne saradnje“, rekao je predstavnik ministarstva za odnose sa javnošću Ibrahim Šalja za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.