Izvor: Blic, 25.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka: Odložen termin priznavanja Kosova do daljnjeg

Češki premijer Mirek Topolanek odložio je termin priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije do daljnjeg, jer predlog koji je ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg hteo već neredne nedelje, pre samita NATO, da izloži vladi, nema podršku svih ministara i ne bi bio usvojen.



"Sledeće nedelje nećemo govoriti o nezavisnosti Kosova. Kada bi vlada sada glasala o tome, predlog ne bi dobio dovoljnu podršku," >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Topolanek novinarima.

Raspravu o priznanju nezavisnosti južne srpske pokrajine Topolanek je odložio do daljnjeg, kako bi mogle da budu sprovedene spoljnopolitičke i ekonomske analize takvog poteza.

Kako prenosi češki list "Dnes", na odluku koja se tiče Kosova može da utiče i stav predsednika Vaclava Klausa, koji je od početka odbijao priznanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Topolanek, predsednik stranke građanskih demokrata (ODS) čiji je Klaus osnivač, ranije je izjavljivao da će njegova vlada priznati nezavisnost južne srpske pokrajine, kada dobije potvrdu da su na Kosovu zagarantovana, između ostalih, i prava manjina.

Češki demohrišćani, jedna od stranaka vladajuće koalicije, takođe su danas saopštili da imaju problem po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova i zatražili od premijera specijalni sastanak koalicije posvećen toj temi.

Pored predsednika Klausa, nezavisnosti Kosova oštro se protive i opozicione stranke - komunisti i socijaldemokrate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.