Celokupno naše okruženje je u NATO alijansi

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celokupno naše okruženje je u NATO alijansi

Celokupno naše okruženje je u NATO alijansi ili na korak do učlanjenja i mi ne možemo da se ponašamo kao neko ko ne razume vreme i bezbednosno okruženje, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac u intervju za decembraski broj magazina "Kord".

Odgovarajući na pitanje da li je neutralnost prema NATO održiva na duži rok, ministar je naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neutralnost "primenljiva, ali u zemljama koje imaju jaku ekonomiju, privredu i mogućnost organizovanja sopstvene vojske na najboljim standardima i sa najboljnom mogućom opremom".

"Neutralnost je neuporedivo skuplja, a naša ekonomija, na žalost, ne može da podnese veće izdatke za odbranu", precizirao je Šutanovac.

NATO nije uslov za ulazak u EU

Iako je naveo da su odnosi vojske Srbije i KFOR-a izuzetno dobri, ministar se nije složio sa stavom da ima prostora da "KFOR smanjuje svoje prisustvo na Kosovu".

"Naš problem, sa druge strane, je što se u Srbiji vodi anti-NATO kampanja, a želimo da KFOR ostane na Kosovu. To je teško razumljiva situacija, u kojoj se, kao političari, zalažemo za EU, a nemamo isti odnos prema Euleksu", dodao je Šutanovac.

Potvrdjujući da će profesionalizacija vojske biti završena do kraja godine ministar odbrane je istakao da će reforma biti okončana sa manjim budžetom nego što je Ministarstvo odbrane imalo ranijih godina.

Iako se, kako je rekao, na sredjivanju registra nepokretnosti vojske ozbiljno radi već dve godine, još je neizvesno kada će taj posao biti završen.

"Devedesetih godina povlačeno je razno naoružanje i tehnika iz bivših republika. Tom prilikom, napravljen je potpuni haos i mi već dve godine pokušavamo da to dovedemo u red. Pri tom, još uvek nemamo softversku podršku, ali se trudimo da posao što pre završimo. Malo je pripadnika vojske, a kamoli javnosti koji prepoznaje koliko je to veliki problem", istakao je Šutanovac.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.