Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jun.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavušoglu u Makedoniji: Skoplje zaslužuje prijem u NATO više od svih u regionu

SKOPLJE - Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Skoplju da Makedonija više od svih kandidata iz regiona zaslužuje da bude primljena u NATO.

Čavušoglu je nakon razgovora sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim naglasio da Turska podržava Makedoniju na svim poljima i rekao da će tako biti i u narednom periodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

"Vi zaslužujete evrointegraciju više od svih drugih kandidata. Sa vještački nametnutim pitanjem u vezi sa imenom, smatram da se Makedoniji nanosi velika nepravda", rekao je turski šef diplomatije.

Dimitrov je rekao da za članstvo u NATO pod privremenom referencom u pravnom smislu postoji čista situacija.

Prema njegovim riječima, Makedonija i Grčka 1995. godine potpisali su privremeni dogovor, a postoji i presuda Međunarodnog suda u Hagu iz 2011. godine i prema tome ne bi trebalo da bude problema u vezi sa pozivom za članstvo u NATO pod privremenom referencom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

"To je i u interesu Grčke i pokušaću da, pored pravnih, dodam i političke argumente. Smatram da će naše članstvo u NATO uticati na stabilnost u regionu", dodao je Dimitrov.

Čavošuglu se u Skoplju sastao i sa predsjednikom Makedonije Đorđe Ivanovim, liderom opozicinog VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, a predviđen je i sastanak sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Iz kabineta predsjednika Ivanova saopšteno je da je sa Čavušogluom razmijenio mišljenja i informacije o stanju u regionu, pitanjima o spoljnom političkom interesu dvije zemlje, kao i o potrebama za većom saradnjom među bezbjednosnim službama.

Na sastanku sa Gruevskim razgovarano je o uzajamnim odnosima između dvije zemlje, strateškim interesima Makedonije u vezi sa evroatlantskim integracijama i o aktuelnom političkom stanju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.