ČIŠĆENJE KASETNE MUNICIJE NA JUGU SRBIJE

Izvor: Kurir, 23.Mar.2011, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČIŠĆENJE KASETNE MUNICIJE NA JUGU SRBIJE

PREŠEVO - Čišćenje terena od kasetne municije, zaostale iz NATO bombardovanja, u Bujanovcu, Preševu i Kuršumlili trebalo bi da počne u aprilu, zahvaljujući donaciji Norveške od 3,4 miliona evra.

U toku su pripreme za potpisivanje memoranduma o uzajamnom razumevanju između Centra Vlade Srbije za razminiranje i norveške organizacije Narodna pomoć, navodi se u informaciji tog centra.

Planirano je da program >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << humanitarnog razminiravanja područja te tri opštine traje tri godine, ističe se u informaciji u kojoj se ukazuje da je humanitarno razminiravanje specifičan i skup posao i da nedostatak novca usporava njegovu realizaciju.

Na području opština Bujanovac i Preševo, na površini od 1.389.900 kvadratnih metara, prema dosadašnjim podacima nalaze se razne vrste mine, a to područje će biti dodatno istraživano kako bi se dobili precizni podaci.

Utvrđeno je i da se kasetna municija koja je zaostala iz NATO bombardovanja nalazi na području 16 opština u Srbiji, na 290 lokacija, ukupne površine 14.920.000 kvadratnih metara. Evidentirano je i 110 sumnjivih lokacija, ukupne površine od 6.151.000 kvadratnih metara, "na kojima će se obaviti dodatno izviđanje radi potvrđivanja ili odbacivanja sumnji o postojanju kasetne municije na tim lokacijama".

Cena razminiravanja, odnosno čišćenja kvadratnog metra zemljišta od kasetne municije, u zavisnosti od specifičnosti konkretnog područja, iznosi od 0,85 do 1,2 evra. Takođe je veoma skupo i neutralisanje avionskih bombi i raketa, bilo da se nalaze u rekama, tlu ili objektima. Cena uklanjanja jedne rakete je od 100.000 do 250.000 evra, dok cena izviđanja kvadratnog metra na rekama, radi potvrđivanja ili odbacivanja sumnji o njihovom postojanju, iznosi od 0,5 do dva evra.

Pretpostavlja se da su od bombardovanja Srbije iz 1999. zaostale 64 avionske bombe i rakete i to na 44 lokacije u zemlji, na dubini i do 20 metara, kao i u rekama Sava i Dunav.

Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, na osnovu prijava građana pretpostavlja da se još oko 50 avionskih bombi i raketa nalaze na nekoliko desetina lokacija koje treba dodatno pretražiti.

U prethodnom periodu, u zoni srušenih mostova na Dunavu kod Novog Sada, pronađeno je i uklonjeno šest avionskih bombi i raketa, kao i jedan projektil iz bivše zgrade kineske ambasade u Novom Beogradu.

Od protivpešadijskih i protivtenkovskih mina očišćeno je i područje od 6.197.791 kvadratnog metra u pograničnom pojasu sa Hrvatskom, u selima Jamena, Morović i Batrovci u opštini Šid. O zajedničkim aktivnostima i saradnji u oblasti humanitarnog razminiravanja u Hrvatskoj i Srbiji prethodno su razgovarali zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i potpredsednik hrvatske vlade Slobodan Uzelac.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od aprila čišćenje kasetne municije na jugu Srbije

Izvor: Press, 24.Mar.2011, 00:32

Čišćenje terena od kasetne municije zaostale iz NATO bombardovanja u Bujanovcu, Preševu i Kuršumliji trebalo bi da počne u aprilu zahvaljujući donaciji Norveške od 3,4 miliona evra.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.