CG neće dobiti poziv za NATO

Izvor: B92, 26.Jan.2014, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"CG neće dobiti poziv za NATO"

Podgorica -- Lider Pokreta za promene i jedan od vođa Demokratskog fronta Nebojša Medojević izjavio da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u NATO na samitu u septembru.

Medojević je naveo da Crna Gora neće dobiti pozivnicu za članstvo u NATO zbog curenja bezbednosnog materijala kroz aferu Listing, pristupa bezbednosnim i obaveštajnim podacima stranih partnerskih službi vođama organizovanog kriminala, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajne saradnje sa službama zemalja koje nisu članice NATO.

Davanje logistike i zaštite narko kartelu Darka Šarića koji je starteški partner ruske mafije, prisluškivanje ambasada država NATO za potrebe treće strane, napadi na opozicione lidere, medije, nevladine organizacije - samo su neki od najvažnijih razloga zašto Crna Gora neće dobiti pozivnicu za NATO ove godine”, kazao je Medojević.

Prema njegovim rečima, druga grupa razloga nalazi se u potpunom kolapsu komunikacione strategije Vlade Crne Gore za članstvo u NATO, jer se javna podrška ulasku u Alijansu i dalje zadržava na oko 30 odsto.

Medojević je, u izjavi za medije, naveo da bi, imajući u vidu da je šlansvo u NATO strateški cilj crnogorske vlade, a da od pozivnice neće biti ništa, bilo minimalno korektno da političari odgovorni za, kako je kazao, takav fijasko podnesu ostavke.

“Pre svih predsednik Vlade Crne Gore, a onda i ministri odbrane, načelnik Generalštaba, ministar unutrašnjih poslova i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost”, rekao je on.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku izjavila je ranije danas da je Crna Gora mnogo postigla na polju evroatlanskih integracija, ali su i dalje potrebne suštinske reforme, uključujući oblasti koje su važne za aspiracije Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Ostalo je još posla da se uradi. Ohrabrujemo Crnu Goru da nastavi sa naporima, posebno u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazala je Lungesku listu “Pobjeda”.

Ona je istakla da zemlje koje žele da budu deo NATO moraju da pokažu da su sposobne da ispune obaveze članstva.

“Mi ih aktivno podržavamo u njihovim zalaganjima da to postignu, ali samo oni mogu učiniti sebe spremnim. I mi ćemo biti spremni kad oni budu”, rekla je portparolka NATO-a.

Crnogorski ministra odbrane Milica Pejanović-Đurišić izrazila je ranije očekivanje da će jedna od tačaka dnevnog reda septembarskog samita NATO biti i politika proširenja Alijanse, što bi, kako je kazala, otvorilo mogućnost poziva za članstvo Crne Gore u taj vojni savez.

Ona je navela da agenda samita NATO još uvek nije zatvorena, što znači da postoji mogućnost da će se na skupu raspravljati i o proširenju Severnoatlanske alijanse.

Pejanović- Đurišić je kazala da Crna Gora period do Samita NATO treba da iskoristi za nastavak reformi bezbedonosnog sektora.

Crna Gora se trenutno nalazi u Akcionom planu za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO.

Naredni samit Alijanse biće održan u septembru ove godine u Velikoj Britaniji.

Većina građana Crne Gore, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, protivi se ulasku te države u NATO.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Crna gora neće dobiti poziv za NATO"

Izvor: Akter, 26.Jan.2014

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević izjavio da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u NATO na samitu u septembru

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.